Horskí záchranári predviedli svoju činnosť v Slovenskom raji

NETKY.SK • 11 Október 2014, 17:14 • 2 min
Horskí záchranári predviedli svoju činnosť v Slovenskom raji

Spišská Nová Ves - V Slovenskom raji blízko Podlesku sa dnes uskutočnil Deň Horskej záchrannej služby (HZS). Návštevníci národného parku tak mohli vidieť viacero ukážok horskej záchrannej činnosti priamo v teréne.

slovakia

left justify in out

„Začali sme o 11. hodine v ústí Prielomu Hornádu, záchranári HSZ spolu s dobrovoľníkmi predviedli horolezeckú techniku záchrany, spúšťanie a vyslobodzovanie postihnutého záchranármi z horolezeckého terénu. Novinkou bola aj ukážka vyslobodenia topiaceho sa človeka z Hornádu pomocou speleologickej techniky,“ priblížil pre TASR šéf HZS Jozef Janiga.
      

Nechýbali ani ukážky záchrany pomocou psíkov. HZS zväčša robila Deň HZS pre verejnosť v jednotlivých oblastiach vo Vysokých Tatrách, tento rok sa to rozhodli zmeniť, aby mohli aj ľudia z iných lokalít Slovenska vidieť prácu horských záchranárov v teréne. „Na Deň HZS sa prišlo do Slovenského raja pozrieť viac ako 400 ľudí z okolitých obcí a miest, bol o nás veľký záujem z ich strany. Pripravili sme pre nich okrem ukážok aj športové hry a animácie pre deti,“ dodal Janiga.
      

Gro ukážok predvádzali príslušníci HZS z oblastného strediska Slovenský raj, pomáhali im však aj kolegovia z iných lokalít Vysokých, Nízkych Tatier i Veľkej a Malej Fatry. „Slovenský raj je špecifický, pretože je charakterizovaný svojimi úzkymi dolinami, roklinami a kaňonmi. Naši príslušníci tu preto riešia najmä pády na turistických chodníkoch, prevažne na rebríkoch a iných technických zariadeniach. V zimnom období je tu zase rozšírené horolezectvo v ľadopádoch, ktorých je tu dosť veľa a s tým súvisia aj naše záchranné akcie,“ zdôraznil Janiga. V súčasnosti pracuje v Slovenskom raji asi 10 horských záchranárov.
      

Na budúci rok sa Deň HZS uskutoční opäť v inej lokalite, kde je horská záchrana potrebná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona