Horskí záchranári pomáhali zranenému turistovi: Spadol z Jastrabej veže

NETKY.SK • 14 Október 2017, 09:14 • 2 min
Horskí záchranári pomáhali zranenému turistovi: Spadol z Jastrabej veže

VYSOKÉ TATRY - Horskí záchranári pomáhali v piatok (13.10.) večer turistovi, ktorý spadol počas zostupu vo východnej stene Jastrabej veže.

slovakia

left justify in out

Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že pádom dlhým približne 15 metrov si poranil pravú časť zadného hrudného koša.

 

HZS kvôli podozreniu na zlomeninu rebier a poranenie chrbtice požiadala o súčinnosť aj leteckých záchranárov z Popradu, tí však na miesto pre nepriaznivé podmienky letieť nemohli. Zranenému tak odišlo v prvej záchrannej skupine pozemne na pomoc šesť záchranárov HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry.

 

Po príchode na miesto 50–ročného muža vyšetrili, poskytli mu neodkladnú prvú pomoc, nabalili ho do vákuového matraca, zateplili a pripravili na transport.

 

Na nosidlách ho potom 250 metrov pomocou lán spúšťali do Červenej dolinky, kde prišla druhá podporná skupina v zložení ďalších štyroch záchranárov. Následne turistu transportovali pomocou nosidiel ku Chate pri Zelenom plese, odkiaľ ho terénnym vozidlom previezli na zastávku Kežmarskej Bielej vody.

 

Tu pacienta odovzdali privolanej posádke Rýchlej lekárskej pomoci na prevoz do nemocnice. Záchranári sa vrátili na základňu, pričom záchranná akcia bola ukončená hodinu po polnoci.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies