Horskí záchranári pomáhali dvom uviaznutým nemeckým horolezcom

NETKY.SK • 9 Február 2016, 08:18 • 2 min
Horskí záchranári pomáhali dvom uviaznutým nemeckým horolezcom

VYSOKÉ TATRY - Dvaja nemeckí horolezci vo veku 31 a 29 rokov v pondelok (8.2.) vo večerných hodinách kontaktovali Horskú záchrannú službu (HZS) so žiadosťou o pomoc. Z HZS informovali, že lezenie Gálfyho rebra na Tupej vo Vysokých Tatrách sa im skomplikovalo tmou a nepriaznivým počasím.

slovakia

left justify in out

Nachádzali sa pod vrcholom Tupej, ktorá má nadmorskú výšku 2284 metrov, fúkal tam veľmi silný nárazový vietor sprevádzaný snežením, čo výrazne sťažovalo orientáciu. Obom sa napokon podarilo vystúpiť na vrchol, avšak pokračovať samostatne do sedla Ostrvy už nevedeli.

 

Naproti im do terénu odišli štyria záchranári HZS z Vysokých Tatier spolu so služobným psom. Okrem zlého počasia komplikoval výstup záchranárov aj zľadovatený terén, v ktorom sa tvorili snehové vankúše, čo zvyšovalo lavínové nebezpečenstvo.

 

Horolezci zišli napokon v sprievode záchranárov k Popradskému plesu, odkiaľ boli transportovaní terénnym vozidlom HZS do Starého Smokovca. Záchranná akcia bola ukončená v skorých ranných hodinách.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies