Horskí záchranári pomáhali 50-ročnému turistovi, ktorý uviazol pod Kriváňom

NETKY.SK • 29 Január 2016, 09:31 • 2 min
Horskí záchranári pomáhali 50-ročnému turistovi, ktorý uviazol pod Kriváňom

VYSOKÉ TATRY - Horských záchranárov požiadali prostredníctvom tiesňovej linky 112 o pomoc pre slovenského turistu, ktorý si vo štvrtok (28.1.) v poobedňajších hodinách počas výstupu na Kriváň tesne pod vrcholom zlomil stúpacie železo. Podľa informácií z Horskej záchrannej služby (HZS) začal zostupovať na západ žľabom, 50-ročný Prešovčan sa však dostal v žľabe na miesta, kde sú skalné prahy pokryté ľadom.

slovakia

left justify in out

Jeden ľadopád sa mu podarilo zliezť, no ďalšie už pre vlastnú bezpečnosť zliezť nedokázal, preto požiadal záchranárov o pomoc. Od prijatia tiesňového volania do zotmenia ostávalo niečo málo vyše hodiny, preto sa záchranári rozhodli požiadať o súčinnosť leteckých záchranárov. Prevaľujúca sa oblačnosť a silný nárazový vietor však nedovolil posádke vrtuľníka priblížiť záchranárov do vyšších polôh a vyložil ich na Troch studničkách. Druhá a tretia pozemná skupina záchranárov bola nachystaná na odchod a hneď ako prišla správa, že zo vzduchu záchrana nie je možná, odišli na pomoc. Druhá skupina išla na vrch žľabu, ktorým rovnako ako turista zostupovali.

 

Po príchode záchranárov k turistovi mu poskytli náhradné mačky, úväz a teplé tekutiny. V ich sprievode zlanil ešte jeden ľadopád, tak aby sa dostali na Stredný poľovnícky chodník. Tretia skupina im išla naproti traverzom z boku žľabu a robila únikovú stopu pre všetkých. Po vytraverzovaní zo žľabu spoločne schádzali po turistickom chodníku na Tri studničky, kde mal turista zaparkované vlastné auto.

 

Záchrannej akcie sa zúčastnili záchranári HZS z Oblastných stredísk Vysoké a Západné Tatry a akcia bola ukončená krátko po polnoci.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona