Horskí záchranári majú za sebou rušné sviatky

NETKY.SK • 7 Január 2013, 11:23 • 2 min
Horskí záchranári majú za sebou rušné sviatky

Horskí záchranári majú za sebou rušné sviatky - Zaujímavosti Prírodného snehu v posledných rokoch akosi ubúda a jeho nedostatok v lyžiarskych strediskách nahrádza technické zasnežovanie. V horských oblastiach boli podľa šéfa Horskej záchrannej služby (HZS

slovakia

left justify in out

imgPrírodného snehu v posledných rokoch akosi ubúda a jeho nedostatok v lyžiarskych strediskách nahrádza technické zasnežovanie. V horských oblastiach boli podľa šéfa Horskej záchrannej služby (HZS) Jozefa Janigu zlé podmienky na akékoľvek športové aktivity a vyznávači skialpinizmu sa do voľného terénu veľmi nedostali.

"Dobré podmienky na lezenie ľadov boli len v niektorých oblastiach. Od 22. decembra do 6. januára zasahovali naši príslušníci v 241 prípadoch vo všetkých oblastiach zásahového územia HZS," upozornil Janiga. Najviac úrazov pritom bolo v lyžiarskom stredisku Jasná Nízke Tatry, kde sa záchranári počas 16 dní venovali 112 návštevníkom. 

"Podľa národností sme ošetrili najviac Slovákov a následne Poliakov, Rusov, Ukrajincov, Čechov, Nemcov, Litovcov, Maďarov a iných," konkretizoval Janiga. Na technickom snehu treba podľa neho pri lyžovaní mať viac skúseností a nepreceňovať vlastné schopnosti. Pre nedostatok prírodného snehu sú zjazdové trate oveľa užšie a preto treba dávať väčší pozor aj na ostatných lyžiarov.

Záchranári zasahovali pomocou leteckej techniky v štyroch prípadoch vo Vysokých a Západných Tatrách, keď pomáhali horolezcom, turistom a lyžiarom. V horolezeckom teréne zasahovali na začiatku vianočných prázdnin. Pri tragickom páde s lavínou zahynul slovenský horolezec v stene Malého Kežmarského štítu a neskôr rovnako na Malom Kežmarskom štíte pomáhali zase Litovskému horolezcovi.

"V predposledný deň roku 2012 pomáhali naši záchranári pri výpadku slovenského horolezca v stene Štrbského Soliska, smerom do Mlynickej doliny, a na Silvestra zasahovali aj na pilieri Štrbského Soliska, kde uviazli dvaja slovenskí turisti," dodal Janiga. 

V sobotu (5.1.) vydalo Stredisko lavínovej prevencie HZS výstrahu 3. stupňa lavínového nebezpečenstva z päťdielnej medzinárodnej stupnice pre Vysoké a Západné Tatry. "V popoludňajších hodinách toho istého dňa zasypala lavína skupinu turistov v Malej studenej doline idúcich popod Jazernú stenu. Turisti mali veľké šťastie, že vyviazli bez vážnejších poranení," upozornil šéf HZS.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies