Horskí záchranári majú za sebou ťažkú noc, pod Gerlachom zahynul horolezec

NETKY.SK • 26 August 2011, 12:53 • 2 min
Horskí záchranári majú za sebou ťažkú noc, pod Gerlachom zahynul horolezec

Horskí záchranári majú za sebou ťažkú noc, pod Gerlachom zahynul horolezec

slovakia

left justify in out

img

Horskí záchranári majú za sebou ťažkú noc, v hrebeni Gerlachovského štítu zahynul slovenský horolezec. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že vo štvrtok (25.8.) o pomoc krátko poobede požiadala skupina štyroch horolezcov, keď liezla hore Martinkovou a na hrebeni v blízkosti Lavínového štítu, si jeden z nich z nevysvetliteľných príčin odpojil lano a vzdialil sa od skupiny.
      Ostatní členovia ho už nemohli nájsť, začuli len padajúce kamene a ich volanie po chýbajúcom 33-ročnom mužovi ostalo bez odozvy. Na miesto bol hneď vyslaný vrtuľník Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air-Transporte Europe (VZZS ATE), ktorý na mieste nešťastia vysadil záchranára HZS. Ten zistil, že následky pádu muža boli nezlučiteľné so životom.
      Mŕtveho horolezca zabalili do siete a vrtuľník ho zaviezol na Sliezsky dom, odtiaľ ho záchranári HZS previezli do márnice v Starom Smokovci. Medzitým aj ostatní traja členovia výpravy požiadali o pomoc pri zostupe. Približne 400 výškových metrov pod hrebeňom tak vysadili ďalšieho záchranára a napriek zhoršujúcemu sa počasiu sa obaja vybrali hore.
      Pokračovali vo veľmi zlých poveternostných podmienkach, bola búrka a krupobitie, takže boli nútení v lezeckom teréne bivakovať. Po dosiahnutí hrebeňa našli skupinu horolezcov vo veľmi zlom psychickom stave, boli vyčerpaní a dehydrovaní. Horskí záchranári s nimi začali pomaly postupovať k Litvorovému sedlu, odkiaľ sa im podarilo nadviazať spojenie s vrtuľníkom. Ten opäť vzlietol a troch horolezcov vysadil na Sliezskom dome. Odtiaľ ich previezli aj s lekárom VZZS ATE do Starého Smokovca.
      Pre stúpajúcu oblačnosť sa už nepodarilo transportovať záchranárov HZS. Tí zostali na hrebeni a začali postupovať naspäť do Litvorového sedla, odkiaľ v hmle a daždi pomaly schádzali a zlaňovali nadol. Celý postup im sťažovali zlé klimatické podmienky, šmykľavé skaly a tma. Neďaleko Lučivianskej veže sa stretli s dvoma ďalšími záchranármi HZS, ktorí im šli naproti. Pomohli im tak okrem iného aj s množstvom ťažkého materiálu. Záchranári sa vrátili do Oblastného strediska dnes v skorých ranných hodinách.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies