Horskí záchranári hľadali dvoch poľských horolezcov takmer 50 hodín

NETKY.SK • 28 September 2010, 12:16 • 2 min
Horskí záchranári hľadali dvoch poľských horolezcov takmer 50 hodín

Horskí záchranári hľadali dvoch poľských horolezcov takmer 50 hodín

slovakia

left justify in out

img

Takmer 50 hodín trvala záchranná akcia, počas ktorej 88 príslušníkov Horskej záchrannej služby (HZS) a dobrovoľníkov hľadalo dvoch poľských horolezcoch. Ako TASR informovali z HZS, ešte v sobotu (25.9.) večer požiadali o pomoc prostredníctvom tiesňovej linky. Jeden z horolezcov si počas zostupu z Kežmarského štítu poranil dolnú končatinu a nebol schopný samostatne zostúpiť.
      Postihnutí horolezci však nevedeli bližšie definovať, kde sa medzi Huncovským a Kežmarským štítom nachádzajú. Záchranári HZS Vysoké Tatry odišli na akciu v sobotu večer, počas pátrania po postihnutých stretli v nočných hodinách v teréne zostupujúceho maďarského turistu spolu s 13-ročným dievčaťom, ktorí schádzali po magistrále. Turista záchranárov informoval, že videl dvojicu horolezcov na vrchole Kežmarského štítu.
      Záchranári prehľadávali oblasť do skorých ranných hodín nasledujúceho dňa (26.9.), avšak pre hustú hmlu a minimálnu viditeľnosť neúspešne. Do akcie tak boli nasadzované ďalšie pátracie skupiny záchranárov zo všetkých oblastných stredísk HZS a dobrovoľní záchranári aj so štvoricou psov. O 9. hodine ráno oznámila dvojica českých horolezcov, že videla v sobotu podvečer dvoch poľských horolezcov pod Kežmarským štítom. O hodinu na to stretla jedna zo záchranných skupín poľskú spolulezkyňu postihnutého medzi Skalnatým plesom a Veľkou Svišťovkou. Žena sa rozhodla zísť na turistický chodník a priviesť záchranárov na miesto nešťastia. Poľka však nevedela presnejšie povedať, kadiaľ zostupovala.
      Záchranári ju premočenú a mierne podchladenú odprevadili do budovy HZS v Starom Smokovci a pokračovali v pátraní po zranenom horolezcovi až do pondelkového (27.9.) rána. Približne o 10. hodine sa im podarilo nadviazať hlasový kontakt v oblasti hrebeňa vedúceho z Malého Kežmarského štítu na Veľkú Svišťovku. Pre pretrvávajúcu hmlu sa k horolezcovi dostali až o hodinu neskôr. Postihnutý muž sa nachádzal v severnej stene Malého Kežmarského štítu, teda v úplne inej lokalite, ako horolezci opísali. To znemožnilo záchranárom jeho rýchle nájdenie.
      Poliak tu prečkal dve noci a dokopy strávil v nehostinných podmienkach a v nedostatočnom výstroji približne 38 hodín. Príslušníci HZS podali pacientovi prvú pomoc, bol však silne podchladený a vo vážnom stave. Záchranári ho najprv pomocou technických pomôcok a lán vytiahli na hrebeň a následne spustili do Huncovskej dolinky. Pre bezpečnejší presun ho postupne transportovali na Skalnaté pleso a odtiaľ do Tatranskej Lomnice, kde ho prevzala posádka Rýchlej lekárskej pomoci.
      Záchranná akcia, ktorá trvala nepretržite 47 hodín, sa tak skončila úspešne aj napriek nepriazni počasia a pochybeniam, ktorých sa poľskí horolezci dopustili. Poďakovanie patrí všetkým záchranárom, ktorí sa na záchrannej akcii zúčastnili a zachovali sa absolútne profesionálne, a aj napriek dlhému času od nahlásenia nešťastia nepoľavili v pátraní a verili, že horolezca môžu zachrániť. Rovnako aj Policajnému zboru SR za pomoc pri lokalizácii postihnutých a pracovníkom na Skalnatom plese, ktorí umožnili prevoz záchranárov a postihnutého aj mimo pracovných hodín.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies