Horskí záchranári dnes vykonávali lavínovú sondu na Lomnickom štíte

NETKY.SK • 23 Január 2013, 13:06 • 2 min
Horskí záchranári dnes vykonávali lavínovú sondu na Lomnickom štíte

Horskí záchranári dnes vykonávali lavínovú sondu na Lomnickom štíte - Zaujímavosti Príslušníci Strediska lavínovej prevencie (SLP) Horskej záchrannej služby (HZS) dnes vykonávali merania na Lomnickom štíte. Ľubomír Klocok z HZS pre TASR uviedol, že lavíno

slovakia

left justify in out

imgPríslušníci Strediska lavínovej prevencie (SLP) Horskej záchrannej služby (HZS) dnes vykonávali merania na Lomnickom štíte. Ľubomír Klocok z HZS pre TASR uviedol, že lavínové sondy, ktoré sa tiež nazývajú snehové profily snehovej pokrývky, robia za účelom, aby vedeli predpovedať stupeň lavínového nebezpečenstva.

„Sú dva druhy takých sond. Jedna je kladivková sonda, a to je vlastne meranie tvrdosti jednotlivých vrstiev snehovej pokrývky. A z toho sa dá určiť, kde sú kritické miesta, kde by mohlo dôjsť k odtrhnutiu lavíny. Druhá sonda je vlastne ručný profil, pomocou ktorého sa dá zistiť zloženie tých vrstiev, z akého druhu snehu sú. A tiež to vypovedá o tom, aké hrozí nebezpečie,“ objasnil Klocok. V Tatranskej Lomnici sa robia takéto sondy striedavo na Čučoriedkach, na Skalnatom plese, v Lomnickom sedle a na Lomnickom štíte, aby odborníci dokázali odhadnúť celý výškový profil. Merania robia predovšetkým vtedy, keď dochádza k zmene počasia, mení sa teplota, napadne sneh, avšak v priemere aspoň raz týždenne.

„Momentálne platí druhý lavínový stupeň z päťdielnej stupnice, profil je stabilný, nie je veľmi nebezpečný, aj keď v nejakých žľaboch, muldách, kde sú preveje, alebo tam, kde je viac naviateho snehu, je to nebezpečenstvo vyššie,“ upozornil Klocok. Pri meraní, ktoré v priemere trvá viac ako hodinu, musia byť vždy prítomní dvaja ľudia. Dnešná lavínová sonda sa robila na plošine približne dva metre pod vrcholom Lomnického štítu.

„Turisti by mali pri pohybe vo vysokohorskom teréne v zimných mesiacoch dbať na pokyny SLP HZS, sledovať ich a riadiť sa podľa nich. Ľudia, ktorí sú neznalí pomerov, by mali veľmi dávať pozor na to, kde sa pohybujú, pretože lavíny sú nevyspytateľné, to je jav, ktorý sa nikdy nedá presne určiť,“zdôraznil Klocok.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies