Horskí vodcovia budú oslavovať svoj sviatok

NETKY.SK • 2 August 2012, 06:44 • 2 min
Horskí vodcovia budú oslavovať svoj sviatok

Horskí vodcovia budú oslavovať svoj sviatok - Cestovanie Prvý augustový víkend sa vo Vysokých Tatrách bude niesť v znamení vodcovstva. Aj tento rok na návštevníkov čaká bohatý kultúrny program, premietanie filmov, zaujímaví hostia, ale i lezenie v kameňol

slovakia

left justify in out

img

Prvý augustový víkend sa vo Vysokých Tatrách bude niesť v znamení vodcovstva. Aj tento rok na návštevníkov čaká bohatý kultúrny program, premietanie filmov, zaujímaví hostia, ale i lezenie v kameňolome a športové atrakcie pre deti. V dňoch 3. a 4. augusta 2012 sa totiž uskutoční podujatie v rámci každoročného Sviatku horských vodcov.
      Organizátori sa rozhodli tieto dva dni venovať spomienke na Ivana Gálfyho, nestora horolezectva, ktorý šéfoval prvým československým výpravám na osemtisícovky. V piatok 3. augusta uvedú v Kaviarni u Michalka v Starom Smokovci dokumentárny film pod názvom Jagavá Púť Lhoce Šar, ktorý je obrazom československej himalájskej expedície v máji 1984 na 6. najvyššiu horu sveta – Lhoce Šar. Práve tu bol Ivan Gálfy vedúci výpravy. Premietanie bude spojené so stretnutím s účastníkmi expedície, priateľmi a spolulezcami Ivana Gálfyho, návštevníci sa budú môcť stretnúť a porozprávať s Ivanom Fialom, Ivanom Urbanovičom st., Jozefom Koršalom a Michalom Orolínom.
      V sobotu 4. augusta organizátori podujatia pozývajú všetkých priaznivcov lezenia do kameňolomu v Tatranskej Kotline, kde si za účasti horských vodcov budú môcť vyskúšať základné techniky lezenia. Program bude pokračovať od 14. hodiny v Starom Smokovci v areáli Vile Alica, a to koncertom hudobného zoskupenia Bohemiens. Kapela hrá prevažne rómsku hudbu obohatenú o prvky etno hudby, latina a soft jazzu. Mladú kapelu vedie jediná primáška na Slovensku Barbora Botošová, vnučka Berkyho Mrenicu st. V popoludňajších hodinách vystúpi mužská spevácka zložka folklórneho súboru Vernár. Hudobnú časť programu uzavrie koncert popradskej formácie Štvorka s revivalovými verziami známych hitov od rôznych kapiel a spevákov.
      Aj na sobotu večer organizátori pripravili premietanie filmov z horského prostredia. O 20. hodine to bude v areáli Vila Alica ďalšia spomienka na Ivana Gálfyho – Nanga Parbat po 40-tich rokoch, réžia Peter Puchý. Filmovým bonbónikom bude francúzsky film Horskí vodcovia. Súčasťou tohtoročnej oslavy sviatku bude aj svätenie lán a čakanov. Tradičný obrad má posilniť horských vodcov, tak aby sebe a klientovi poskytli bezpečný pohyb po horách a šťastný návrat domov. Hlavným organizátorom podujatia je Národná asociácia horských vodcov SR v spolupráci so Spolkom horských vodcov Vysoké Tatry a mestom Vysoké Tatry.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies