Horské strediská majú pestrú budúcnosť, na lanovke si čoskoro pozriete film a dáte šampanské

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 17:18 • 2 min
Horské strediská majú pestrú budúcnosť, na lanovke si čoskoro pozriete film a dáte  šampanské

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Najnovšie modely snežného dela, lyžovanie na umelom povrchu či špeciálne VIP lanovkové kabíny, kde si môžu lyžiari pustiť televíziu a dať šampanské - aj to môže byť už čoskoro budúcnosťou lyžiarskych stredísk.

slovakia

left justify in out

Inovácie vo svete horskej techniky ukázali na medzinárodnej výstave Interlavex 2016 v Liptovskom Mikuláši približne 30 vystavovatelia z rôznych európskych krajín.

 

Podľa Martina Hejzlara, projektového manažéra spoločnosti Snowtech, je vývoj v lanovkovom biznise nezastaviteľný. "Používajú sa VIP kabíny, ktoré pre lanovkové firmy vyrábajú automobilky. Napríklad Letiner používa kabíny od BMW. Sú to VIP kabíny, kde si môžete dať šampanské, pustiť si televíziu. Debatuje sa tiež o tom, že sedačky na lanovkách by sa otáčali. Nejaké prototypy už sú, aby sa sedačka otáčala okolo vlastnej osi, aby mal lyžiar zážitok a cestou hore videl úplne celú krajinu," vysvetlil.

 

Novinkou je aj nové snežné delo, ktoré vie pri mínus jednom stupni a 100-percentnej vlhkosti vyrobiť technický sneh. "Je to obrovský krok dopredu. Technický sneh má úplne inú štruktúru a tri- až štyrikrát väčšiu udržateľnosť na zjazdovke. Keď na začiatku sezóny kvalitne zasnežíte vo výške 300 metrov, máte istotu, že ten sneh vydrží a môžete podnikať aj v tejto nadmorskej výške," uviedol obchodný zástupca spoločnosti Supersnow Alois Martynek.

 

Využívané môžu byť v budúcnosti aj umelé povrchy, pretože prírodného snehu je každý rok menej a technické zasnežovanie je finančne náročné. "Tie zjazdovky majú vlastnosti prírodného snehu, umožňujú carvingové lyžovanie, umožňujú lyžovanie do zákrut, robiť oblúčiky, čiže tá kvalita lyžovania je na umelých povrchoch naozaj na vysokej úrovni," vymenovala pozitíva Ľubica Styková z marketingového oddelenia Sitour. Podľa nej je umelý povrch vhodným prostriedkom na predĺženie lyžiarskej sezóny a teda aj zvýšenie obratov lyžiarskych stredísk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies