Horská záchranná služba vyzýva turistov na opatrnosť

NETKY.SK • 4 Január 2016, 13:55 • 2 min
Horská záchranná služba vyzýva turistov na opatrnosť

VYSOKÉ TATRY – Na zvýšenú opatrnosť vyzýva Horská záchranná služba (HZS) turistov v oblasti hôr. Vo Vysokých Tatrách došlo v uplynulých dňoch k viacerým smrteľným úrazom. Pohyb po vysokohorskom teréne odporúča HZS iba skúseným horolezcom.

slovakia

left justify in out

„Od 23. decembra do 4. januára sme zaznamenali spolu 192 úrazov v slovenských horách, z toho sedem smrteľných, pričom k ďalším šiestim smrteľným došlo u našich poľských kolegov. Tento počet je naozaj veľmi vysoký, je alarmujúci,“ konštatoval na dnešnom brífingu vo Vysokých Tatrách šéf HZS Jozef Janiga.

 

Spoločným menovateľom smrteľných úrazov bol dlhý nekontrolovateľný pád, ktorý sa končil v skalnej sutine alebo medzi skalami. „Ten sneh je veľmi tvrdý, pri páde následne veľmi rýchly. Pokiaľ nie je dostatočne využívané spoľahlivé istenie, tak tie pády sa končia väčšinou fatálne,“ upozornil Janiga.

 

HZS nemá kompetenciu, aby uzavrela všetky oblasti, ktoré sú v tomto období pre pohyb turistov v rámci Slovenska rizikové. „Ďalším aspektom je, že si neviem predstaviť, ako by sa to technicky vykonalo. Keby sme mali uzavrieť všetky horské oblasti, myslím, že by to bolo dosť veľké územie a malo by to veľmi negatívny dopad, či už na cestovný ruch alebo všeobecne na spokojnosť návštevníkov, lebo množstvo tých, ktorí sa v tomto teréne pohybujú bezpečne, si myslím, že sú spokojní,“ uviedol Janiga.

 

Štatistiky za posledné dni nehovoria o výrazom navýšení počtu úrazov na turistických chodníkoch. „Horšie je to vo voľnom teréne, ktorý vytvára dobré podmienky pre horolezectvo, ale len pre skúsených horolezcov, nie pre ľudí, ktorí si iba kúpia potrebný výstroj a nevedia ho správne používať,“ zdôraznil šéf HZS.

 

Horskí záchranári vyzývajú turistov, aby nepreceňovali svoje schopnosti, uvážlivo si vyberali ciele svojich túr a aby do vysokohorského terénu nesmerovali bez potrebného výstroja či skúseností. Rizikom je už zmienená tvrdá snehová vrstva. „Chceli by sme požiadať turistov, ak sa na to necítia, aby radšej zostali v dolných partiách hôr, na turistických chodníkoch, na chatách a počkali si na zlepšenie podmienok,“ povedal Janiga. Návštevníkom turistických chodníkov odporúča ako výbavu paličky a stúpacie železá, aby nedošlo k pošmyknutiu. Pokrýva ich totiž ľad a sneh.

 

Ako ďalej informoval Marek Biskupič zo strediska lavínovej prevencie HZS, riziko pádu lavín je aktuálne nízke. „Snehová pokrývka je naozaj veľmi tvrdá. Čo sa týka budúceho vývoja, na ten tvrdý podklad očakávame v polovici tohto týždňa zrážky, ktoré by nemali byť až také výrazné. Ale vplyvom vetra sa môže stať, že sa lavínová aktivita výrazne zvýši a v tom strmom teréne bude hroziť nielen pošmyknutie turistu, ale aj to, že ho môže zasiahnuť nejaká menšia lavína, lebo to nebude viazané s tým tvrdým podkladom. Uvidíme, čo prinesie vývoj v priebehu týždňa,“ dodal Biskupič.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona