Horská záchranná služba neodporúča túry v horskom prostredí

NETKY.SK • 7 Október 2016, 11:41 • 2 min
Horská záchranná služba neodporúča túry v horskom prostredí

VYSOKÉ TATRY – Horskí záchranári vo Vysokých Tatrách neodporúčajú pri súčasnom zimnom počasí túry v horskom prostredí.

slovakia

left justify in out

V pohorí sa nachádza súvislá snehová pokrývka od 20 do 50 centimetrov snehu, v záveroch dolín od 50 do 70 centimetrov. Na strmých trávnatých svahoch je malé lavínové nebezpečenstvo. Upozornila na to dnes Horská záchranná služba (HZS) na svojej internetovej stránke.

 

Príchod zimy a sneženia v horách v priebehu októbra nie je podľa Strediska lavínovej prevencie HZS nezvyčajný. "Po nadpriemerne teplých a slnečných dňoch počas septembra, keď teplota vzduchu na Slovensku vystupovala nad 25 stupňov Celzia, sa ochladilo približne o 15 stupňov," uviedli záchranári.

 

O pravej zime možno podľa ich slov hovoriť od stredy (5.10.). "Teplota vzduchu na vrcholoch Tatier klesla až k mínus 12 stupňom Celzia. Hranica sneženia sa dostala až pod 700 metrov nad morom. Neustále sneženie prichádzajúce od severu sa prejavilo najmä v Západných a Vysokých Tatrách, kde napadlo 30 až 60 centimetrov snehu a v ostatných pohoriach 15 až 35 centimetrov," zhodnotili.

 

Sneženie bolo vo vysokohorskom prostredí sprevádzané silným vetrom, čo sa odrazilo na rozmiestnení snehovej pokrývky, ktorá je nerovnomerná. "Exponované miesta sú často vyfúkané a, naopak, v záveterných žľaboch a pod sedlami je výška snehovej pokrývky aj 100 centimetrov. Vývoj snehovej pokrývky znamenal aj vznik lavínového nebezpečenstva," dodali horskí záchranári s tým, že nejde o dramatickú situáciu. Nebezpečenstvo sa môže vytvoriť v prípade slnečného počasia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona