Horská služba varuje turistov, v Tatrách hrozí lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 3 December 2015, 09:51 • 2 min
Horská služba varuje turistov, v Tatrách hrozí lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo vysokohorskom teréne Tatier pretrváva najmä v polohách nad 1900 metrov nad morom mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

"Vplyvom veľmi silného vetra je snehová pokrývka nerovnomerne rozmiestená. Na záveterných svahoch je nafúkané väčšie množstvo snehu, miestami aj 100 centimetrov. Obzvlášť nebezpečné sú vysoko položené strmé trávnaté svahy, skalné platne a žľaby južných až východných orientácií, kde je snehová pokrývka len mierne spevnená," upozornil lavínový špecialista. Na takýchto miestach sa vyskytujú vetrom nafúkané dosky a vankúše a je možné spontánne uvoľnenie malých lavín alebo splazov.

 

V ostatných pohoriach je od nadmorskej výšky približne 1300 metrov malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň. "V priebehu dňa sa pri oteplení na slnkom osvietených svahoch očakáva výskyt menších lavín z mokrého snehu," dodal. Tendencia lavínového nebezpečenstva je teda v priebehu dňa pri oteplení stúpajúca. Dnes ráno bolo na horách prevažne zamračené, vo vyšších polohách hmlisto a v najvyšších polohách Tatier polojasno. Teploty vzduchu sa pohybovali od mínus 7 do plus 2 stupňov Celzia. Vietor sa oproti predchádzajúcim dňom upokojil, na hrebeňoch fúkal len mierny severozápadný s rýchlosťou do 7, v nárazoch miestami viac ako 10 metrov za sekundu.

 

Za posledných 24 hodín pripadlo len v najvyšších polohách Tatier do troch centimetrov nového snehu. Celkovo za poslednú periódu sneženia pripadlo od 15 do 60 centimetrov, vplyvom vetra bol však rozmiestnený veľmi nerovnomerne. V nižších a stredných polohách je sneh vlhký až mokrý, vo vyšších polohách, približne nad 2000 metrov, je suchý a doskovitý.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies