Horská časovka na Gire pre Quintanu, zvýšil svoj náskok

NETKY.SK • 30 Máj 2014, 17:53 • 2 min
Horská časovka na Gire pre Quintanu, zvýšil svoj náskok

CIMA GRAPPA - Kolumbijský cyklista Nairo Quintana opäť potvrdil skvelú formu a všetky predpoklady stať sa víťazom Giro dˇItalia v tomto roku.

slovakia

left justify in out

V piatkovej náročnej horskej časovke na 26,8 km z Bassano del Grappa na vrchol Cima Grappa dosiahol 24-ročný Quintana z tímu Movistar najrýchlejší čas 1:05:37 h a poistil si ružové tričko lídra pretekov. Quintana zdolal Taliana Fabia Arua (Astana) o 17 sekúnd, tretí skončil s už väčším odstupom 1:26 min líder tímu Omega Pharma - Quick-Step, ďalší kolumbijský cyklista Rigoberto Urán. 

 

Celkovo má Quintana na čele náskok 3:07 min pred Uránom a pred záverečným víkendom Gira všetky tromfy v rukách. Aru sa vďaka skvelému výkonu na Cima Grappa posunul v celkovej klasifikácii zo štvrtého na tretie miesto, keď predstihol Francúza Pierra Rollanda. 

 

Tri dni pred koncom 97. ročníka Giro d´Italia pripravili organizátori pre pretekárov náročnú časovku, v ktorej s výnimkou úvodných 7 km prakticky neustále stúpali až na vrchol Cima Grappa vo výške 1712 m. Počas časovky prekonávali trať s prevýšením takmer 1600 m a päť kilometrov pred cieľom dosiahol sklon terénu rekordných 14%. V týchto podmienkach sa ako ryby vo vode cítili podľa predpokladov Kolumbijčania Quintana a Urán a tiež Sergio Henao, ktorý rovnako vybojoval umiestnenie v najlepšej desiatke. Takmer všetkých svojím výkonom prekvapil Aru. Taliansky mladík dlho suverénne viedol a tešil sa na druhý etapový triumf na tohtoročnom Giru. Ten mu napokon unikol o 17 sekúnd, keďže o toľko ho zdolal zrýchlením v záverečných kilometroch famózny Quintana. 

 

V sobotu je na programe ďalšia veľmi náročná etapa - 167 km z Maniaga na Monte Zoncolan so záverečným stúpaním, ktoré patrí medzi najťažšie na svete. Bude to posledná šanca pre súperov Quintanu, hoci pri súčasnej forme tohto Kolumbijčana je málo pravdepodobné, že si ešte nechá ujsť celkové víťazstvo na Gire. Prvé podujatie tzv. Grand Tour v sezóne vyvrcholí v nedeľu v Terste. 

 

Giro d´Italia - piatok - výsledky: 
19. etapa: (Bassano del Grappa - Cima Grappa, 26,8 km): 1. Nairo Quintana (Kol.) Movistar 1:05:37 h, 2. Fabio Aru (Tal.) Astana +17, 3. Rigoberto Urán (Kol.) Omega Pharma - Quick-Step +1:26 min, 4. Pierre Rolland (Fr.) Europcar +1:57, 5. Domenico Pozzovivo (Tal.) Ag2r-La Mondiale +2:24, 6. Franco Pelizotti (Tal.) Androni-Giocattoli +3:22. 

 

Poradie po 19. etape: 1. Nairo Quintana (Kol.) Movistar 79:03:45 h, 2. Rigoberto Urán (Kol.) Omega Pharma - Quick-Step +3:07 min, 3. Fabio Aru (Tal.) Astana +3:48, 4. Pierre Rolland (Fr.) Europcar +5:26, 5. Domenico Pozzovivo (Tal.) Ag2r-La Mondiale +6:16, 6. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff-Saxo +6:59. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies