Horšie ako v base: V Poľsku objavili otrokov - migrantov z Ukrajiny

NETKY.SK • 2 December 2017, 18:28 • 2 min
Horšie ako v base: V Poľsku objavili otrokov - migrantov z Ukrajiny

KRAKOW - Pracovných migrantov, ktorí prišli do krajiny za dobrým platom, často nútia ťažko pracovať za misku polievky a ubytovanie v preplnených a zanedbaných ubytovniach. Informuje Life.ru.

slovakia

left justify in out

Poľské médiá zverejnili detaily práce a podmienky ukrajinských pracovníkov pre prebývajúcich v Poľsku, ktorí sú nútení robiť len za jedlo a ubytovanie na noc.

 

Je potrebné poznamenať, že za prácou do Poľska idí stovky tisíc ukrajinských občanov, pretože plat je tri až päťkrát vyšší ako v Ukrajine. Ale často sú ich očakávania nesplnené: pasy im odoberú, oklamú ich o peniaze a občas sa ukrajinskí občania ocitnú v skutočnom otroctve.

 

Veľa Ukrajincov nútia pracovať za misku polievky a ubytovanie na noc. "Nechali mi len moje oblečenie. Telefón mi zobrali , aby som nikomu nevolala. Pracovať som musela non-stop. Zostávala mi nádej, že keď budem poslušná, tak mi môžu niečo aj zaplatiť," rozpráva ukrajinka Oksana. Dievča muselo pracovať v spoločnosti na výrobu potravín, kde jej sľúbili tisíc dolárov na mesiac.

 

Ukrajinka dodala, že zamestnávateľ prichádzal o štvrtej ráno a budil ju kopancami. "Kopal do mňa ako do zveri," spomína dievča.

 

"V niektorých izbách bývalo aj 16 ľudí, dokonca spali aj na chodbe. Všade sa hemžili blchy a hmyz a jediná sprcha bola v suteréne. Všetkým zobrali pasy," rozpráva svoj príbeh manželský pár z Lvova, Oleg a Svetlana. Ďalšie dievča - Irina porozprávala, že pracovať v podobnom pracovnom tábore v Poľsku, nútili aj chorých. "Majiteľ, pán Marek, na nás kričal, nazýval ukrajinským dobytkom, ľudia sa ho veľmi báli"

 

Podľa údajov vydania, pohraničná stráž našla ešte jeden taký tábor neďaleko od mesta Nowe-Miasto-Lubawsk, v ktorom 50 ukrajinských robotníkov žilo a pracovalo v otrockých podmienkach. "Tam sme našli veľa maličkých izieb s dvojposchodovými lôžkami preplnenými ľudmi. Bolo to tam horšie ako v base," povedala tlačová tajomníčka pohraničnej stráže Miroslava Alexsandrovič. Podľa štatistík podobné problémy v Poľsku má 60% všetkých pracujúcich migrantov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona