Horoskopy čítajú takmer tri štvrtiny respondentov, no málo kto im verí. Ako ste na tom vy?

NETKY.SK • 24 Júl 2017, 7:13 • 2 min
Horoskopy čítajú takmer tri štvrtiny respondentov, no málo kto im verí. Ako ste na tom vy?

BRATISLAVA - Necelá tretina internetovej populácie dôveruje horoskopom, viac im veria ženy ako muži. Aspoň občas pritom čítajú tieto „predpovede budúcnosti“ necelé tri štvrtiny ľudí.

slovakia

left justify in out

Iba 5 % opýtaných uviedla, že charakteristiky pripisované ich znameniu nezodpovedajú ich charakterovým vlastnostiam. Informácie zisťovala výskumná agentúra Nielsen Admosphere Slovakia na vzorke päťsto respondentov z internetovej populácie staršej ako 15 rokov. Vo výskume zaoberajúcim sa horoskopmi a ezoterikou uviedlo 35 % žien, že veria horoskopom.

 

Muži sú v tejto oblasti o niečo skeptickejší – verí im 24 %. Najviac dôvery do nich vkladajú ľudia vo veku 45–54 rokov (37 %). Z hľadiska vzdelania veria horoskopom najviac stredoškoláci s maturitou a tiež ľudia so základným, prípadne stredoškolským vzdelaním bez maturity. O niečo viac ako Slováci dôverujú horoskopom Česi. Ukázal to podobný prieskum realizovaný na českej internetovej populácií. Celkovo im veria viac ako dve pätiny respondentov, čo je o 13 % viac ako na Slovensku.


Horoskopy pritom pravidelne číta 7 % ľudí a k občasnému čítaniu sa hlásia dve tretiny. Najčastejšie ich respondenti čítajú v časopisoch alebo novinách (74 %), na druhom mieste potom na internete, kde sú súčasťou spravodajských a lifestylových magazínov (54 %). Tretina čitateľov horoskopov sa tejto aktivite venuje na sociálnych sieťach.

 

Že charakteristiky pripisované znameniu horoskopu dotyčného respondenta zodpovedajú aj jeho charakterovým vlastnostiam, si myslí 34 % opýtaných (veľmi presne zodpovedajú u 8 %, u 26 % potom pomerne presne), v Čechách dokonca 44 %. Necelá polovica slovenských respondentov odpovedala, že niektoré vlastnosti zodpovedajú, iné nie. Piatim percentám opýtaných priradené charakteristiky nezodpovedajú a 12 % to nedokáže posúdiť.


Na otázku, či sa im niekedy niečo z predpovede horoskopu vyplnilo, vybrali možnosť „vždy / skoro vždy“ 4 %, necelá tretina respondentov uviedla, že občas, 39 % sa z predpovede niečo vyplní málokedy a o niečo viac ako štvrtine sa nevyplnilo nikdy nič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona