Hororové VIDEO: Tornádo ničilo školy a nemocnice, 91 mŕtvych a 145 zranených

NETKY.SK • 21 Máj 2013, 12:25 • 2 min
Hororové VIDEO: Tornádo ničilo školy a nemocnice, 91 mŕtvych a 145 zranených

OKLAHOMA - Najmenej 51 ľudí neprežilo v pondelok vyčíňanie obrovského tornáda, ktoré zasiahlo americký štát Oklahoma. Viac ako 120 osôb utrpelo zranenia, vrátane približne 70 detí. Na tlačovej konferencii to oznámila jeho guvernérka Mary Fallinová.

slovakia

left justify in out

Medzi mŕtvymi je aj najmenej sedem detí zo zničenej základnej školy Plaza Towers na predmestí Oklahoma City, ktorá sa ocitla priamo v dráhe tornáda. Počet obetí sa môže ešte zvýšiť, pretože pod troskami školy na predmestí Moore stále pokračuje pátracia akcia. Úplne zničená je aj miestna nemocnica. Viac ako 38.000 odberateľov je v štáte Oklahoma v dôsledku tornád a búrok bez elektriny.

Tornádo, ktoré spustošilo okolie Oklahoma City, bolo nezvyčajne mohutné. Zrodilo sa v tzv. Aleji tornád, ležiacej medzi Skalnatými a Apalačskými vrchmi, kde sa vyskytuje 95 percent všetkých tornád na Zemi. Pri základni bolo široké najmenej 800 metrov a sprevádzal ho vietor s rýchlosťou 320 km/h. Takúto rýchlosť vetra dosiahne necelé jedno percento všetkých tornád.

Americký prezident Barack Obama prisľúbil štátu Oklahoma federálnu pomoc. Federálna agentúra FEMA poslala do postihnutej oblasti svoj prvý tím, ďalší personál a zdroje sú pripravené.

Meteorologická služba National Weather Service odhadla, že smršť dosiahla štvrtý stupeň (F 4) na päťstupňovej Fujitovej-Pearsonovej stupnici klasifikujúcej silu tornád podľa škôd. Tornáda takejto sily zrovnávajú dobre postavené domy so zemou, odnášajú stavby so slabými základmi a z veľkých predmetov robia lietajúce projektily.

Na jednom z videozáznamov, zverejnených americkými médiami, je vidieť tmavý lievikovitý oblak pomaly sa pohybujúci krajinou, ako okolo seba rozmetáva úlomky dreva, kusy izolácie, šindle a sklo. S osobnými i nákladnými autami sa vietor pohrával ako s hračkami. Na základnej škole Plaza Towers odtrhlo strechu, pováľalo steny a na ihrisku zanechalo mätež pokrútených plastových a kovových trosiek.

Predmestie Moore zdevastovalo tornádo aj v roku 1999, pričom zničilo alebo poškodilo viac ako 8000 domov a zabilo najmenej dvoch ľudí. Odborníci vtedy namerali doteraz najvyššiu rýchlosť vetra v blízkosti zemského povrchu - 486 km/h.

Meteorológovia pred tornádami varovali, niekde sa však vytvorili tak rýchlo, že obyvatelia nemali dostatok času na evakuáciu. Jeden z obyvateľov predmestia Moore pre miestnu televíziu KFOR povedal, že nepočul žiadne varovanie alebo sirény.

Už v nedeľu postihla séria tornád americký Stredozápad a vyžiadala si najmenej dve obete a viac ako 20 zranených. Najviac zasiahnuté boli štáty Oklahoma a Kansas.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies