Horolezec Peter Hámor sa vracia z úspešnej expedície v Nepále

NETKY.SK • 2 Jún 2017, 09:15 • 2 min
Horolezec Peter Hámor sa vracia z úspešnej expedície v Nepále

POPRAD – Najznámejší slovenský horolezec Peter Hámor, ktorý 15. mája výstupom na osemtisícovku Dhaulágirí (8167 m n. m.) uzatvoril všetkých 14 himalájskych osemtisícoviek, by sa mal na Slovensko vrátiť ešte v priebehu tohto týždňa.

slovakia

left justify in out

Na svojom profile na sociálnej sieti Facebook zároveň odkázal, že sa teší na svojich blízkych, priateľov, ale aj na bryndzové halušky, pečené rebrá a kolená, čapované pivo a na Tatry.

 

Štvorica horolezcov Michal Sabovčík, Michal Gábriž a Tomáš Petrík na čele s Petrom Hámorom sa nachádza v Káthmandu v Nepále. "Sezóna sa definitívne končí a každý deň je plný stretnutí s kamarátmi, ktorí sa vracajú zo svojich prechodných domovov pod himalájskymi osemtisícovkami. Spálené nosy, voľné nohavice, čerstvo oholené brady a prežité dobrodružstvá v očiach. Na chvíľu sa tu všetci stretneme ako kŕdeľ lastovičiek na drôtoch za dedinou a potom odletíme do svojich teplých krajín, aby sme sa tu na budúcu jar opäť stretli," uvádza sa na svojom profile na sociálnej sieti Facebook.

 

Podľa jeho slov sa Himaláje stali súčasťou životov viacerých horolezcov. Zároveň poznamenal, že po prílete na Slovensko sa zas nebude vedieť dočkať, kedy uvidí zasnežené vrcholy najvyšších hôr, divoké údolia, spenené rieky a starých kamarátov, ale teší sa na svojich blízkych, priateľov, ale aj na bryndzové halušky, pečené rebrá a kolená, čapované pivo a na Tatry.

 

Hámor pri výstupe na siedmu najvyššiu horu sveta uspel až na druhýkrát, svoj prvý pokus prerušil pre smrť jedného z členov expedície v roku 2009. Pre Michala Sabovčíka, ktorý Dhaulágirí zdolal spolu s ním, to bola prvá osemtisícovka, na ktorú vystúpil.

 

Hámorov projekt s názvom Himalayadventure XXVII odštartoval 10. marca odletom z Bratislavy do Káthmandu v Nepále. Slovenskí horolezci postupne absolvovali aklimatizačné výstupy v himalájskom údolí Solo Khumbu a v oblasti Mount Everestu, do výškového tábora vo výške 4500 metrov sa následne presunuli 13. apríla. "Strávili sme v horách dva a pol mesiaca. Nie všetko sa vyvíjalo presne podľa našich plánov a nie všetky ciele sa nám podarilo dosiahnuť, ale tak to v horách býva. Prežili sme chladnú himalájsku jar v údolí Solo Khumbu a každodenné sneženia pod severnou stenou Dhaulágiri, ktorá bola zo začiatku veľmi odmietavá," priblížil Hámor.

 

Ako dodal, projekt Himalayadventure bude pokračovať. "Dúfam, že budúcoročná expedícia bude taká príjemná a úspešná, ako bola táto," uzavrel.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona