Horolezcov v himalájskej oblasti bude chrániť špeciálna polícia

NETKY.SK • 23 Február 2015, 13:00 • 2 min
Horolezcov v himalájskej oblasti bude chrániť špeciálna polícia

ISLAMABAD - Pakistanské úrady zriadili špeciálnu vysokohorskú policajnú jednotku na ochranu horolezcov v severohimalájskej oblasti, kde islamistickí militanti v roku 2013 zmasakrovali skupinu európskych cestovateľov. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Novú 50-člennú jednotku vycvičia profesionálni horolezci na prácu v drsnom teréne regiónu Gilgit-Baltistán neďaleko hraníc s Čínou. V tejto oblasti sa nachádza niekoľko z najvyšších štítov sveta vrátane osemtisícovky K2, ktoré sú cieľom mnohých profesionálnych horolezcov zo zahraničia.
     

Ich počet však prudko klesol po tom, ako v júni 2013 skupina militantov z hnutia Taliban zabila v základnom tábore osemtisícovky Nanga Parbat deväť cudzích horolezcov a ich pakistanských sprievodcov. Medzi obeťami boli i dvaja slovenskí horolezci - Peter Šperka a Anton Dobeš.
     

Nová jednotka bude spočiatku operovať v oblasti tejto hory. Počet jej príslušníkov sa však postupne zvýši, pričom ich pôsobnosť sa rozšíri aj na oblasť pod inými štítmi, tvrdí tamojšia polícia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona