Horolezci budú musieť na Mount Evereste zbierať odpadky

NETKY.SK • 4 Marec 2014, 07:12 • 2 min
Horolezci budú musieť na Mount Evereste zbierať odpadky

KÁTHMANDU - Každý horolezec vydávajúci sa na vrchol Mount Everestu bude musieť pri spiatočnej ceste zniesť osem kilogramov odpadkov z jeho okolia. Nariaďujú to nové predpisy nepálskej vlády, ktorá sa takto usiluje udržať čistotu tamojšieho životného prostredia, píše portál Yahoo News.

slovakia

left justify in out

Opatrenie sa bude týkať horolezcov, ktorí svoj výstup začnú za základným táborom, a vstúpi do platnosti v apríli, potvrdilo nepálske ministerstvo cestovného ruchu. Na horolezcov, ktorí sa nariadeniu nebudú chcieť prispôsobiť, podajú príslušné úrady žalobu. Presná podoba trestu zatiaľ nebola definovaná.
      

"Vláda sa v snahe vyčistiť Mount Everest rozhodla, že každý člen expedície musí z hory zniesť najmenej osem kilogramov smetí, a to okrem svojich vlastných odpadkov," povedal predstaviteľ ministerstva Madhusudan Burlakoti.
      

Desaťročia výstupov na najvyšší štít sveta si vybrali svoju daň v podobe obrovského množstva odpadkov vrátane použitých kyslíkových fliaš, zvyškov varných bômb, lán, stanov, konzerv, plastov, vraku helikoptéry či dokonca telesných pozostatkov zahynutých lezcov.
      

Expedície budú musieť odovzdať vyzbierané smeti v novozriadenej základni, kde budú umiestnené aj bezpečnostné zložky dohliadajúce na riešenie prípadných problémov medzi výpravami. Horolezectvo je významným zdrojom príjmov himalájskej krajiny, ktorá vo februári znížila poplatky za výstup na Mount Everest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona