Hornonitriansky banícky spolok zorganizoval svoj druhý šachtág

NETKY.SK • 23 Január 2016, 18:59 • 2 min
Hornonitriansky banícky spolok zorganizoval svoj druhý šachtág

PRIEVIDZA - Hornonitriansky banícky spolok (HBS) v Prievidzi, ktorý patrí medzi najmladšie z dovedna 32 podobných spolkov na Slovensku, úspešne nadviazal na slávne banícke tradície staré takmer 250 rokov.

slovakia

left justify in out

Pred niekoľkými dňami zorganizoval svoj v poradí už druhý šachtág. Tentokrát bez pomoci kolegov z Banskoštiavnicko - hodrušského baníckeho spolku v Banskej Štiavnici, ktorí pred 15 rokmi oprášili pôvodný Pivný zákon na "udržanie poriadku a povznesenej nálady" a začali podľa týchto zásad organizovať šachtágy.

 

Šachtág, je spoločenské podujatie vychádzajúce z tradície študentov staroslávnej Baníckej akadémie, ktorú v Banskej Štiavnici v roku 1762 založila cisárovná Mária Terézia. Ide o riadenú zábavu baníkov, regulované pitie piva, spievanie baníckych piesní a prijímanie nováčikov, teda fuchsov, do baníckeho stavu skokom, cez banícku koženú zásteru, takzvaný ošliador, pôvodne slúžiacu na ochranu baníkov pri práci. Najskôr si vybrali spomedzi seba slávne, vysoké a neomylné prezídium, ktorým sa stal banský záchranár Jaroslav Vojtáš. Ten vymenoval kontrárium, fuschmajora, kantora a pivného dispečera. Účastníkmi boli slávne firmy a semestri, teda tí, ktorí už cez kožu v minulosti skákali, alebo sú členmi HBS. Pozvali aj hostí, medzi ktorými bola primátorka Prievidze Katarína Macháčková, ale aj bývalý baník, neskôr banícky odborový predák a prezident Konfederácie odborových zväzov Miroslav Gazdík, v súčasnosti riaditeľ pobočky Sociálnej poisťovne v Prievidzi.

 

Najskôr predpísaným spôsobom "pokrstili" pivný pohár, duplák, a potom mohli začať piť pivo všetci účastníci. Avšak podľa pravidiel a na pokyn prezídia. Spôsob je určený Pivným zákonom, teda na diagonálu, čo je približne do pol pohára, alebo na kytičku, po jednotlivých glgoch. Tí, ktorých prijímali do baníckeho stavu a ich krstní, však museli zdolať pohár piva na jeden dúšok, teda na ex. Na dôkaz, že naozaj vypili všetko, položili si pohár na hlavu hore dnom. Ak v ňom niečo zostalo, vylialo sa im to na hlavu. Skokom cez ošliador prijali do baníckeho stavu Rudolfa Kučeru, bývalého výrobného dispečera v Bani Cigeľ a Františka Vrtáka, riaditeľa Podnikateľského centra v Prievidzi. Oboch fuksov k tomuto aktu, podľa tradícií, priviedli cez celú miestnosť za pravé ucho ich krstní. Potom museli ešte odpovedať na rôznorodé otázky, aj súkromného charakteru. Až keď bolo slávne prezídium spokojné s odpoveďami, mohli preskočiť kožu. Tak získali postavenie semestrov a členstvo v baníckom spolku.

 

Súčasťou boli aj tresty za nesprávne pitie piva, za neupravené poháre do jedného radu na stoloch, ale aj za nedovolené opustenie miestnosti, rozprávanie bez povolenia, alebo nesprávne oslovenie slávneho a neomylného prezídia. Trestom bolo vypiť namiesto piva pohár mlieka alebo vody, aj posedenie na takzvanom pivnom "zasraní", teda na akejsi hanbe v podobe záchoda. Uskutočnili sa aj súťaže v pití piva na rýchlosť, speve ľudových piesní a rozprávaní vtipov.

 

Predseda HBS Vladimír Tulis bol spokojný, podujatie sa podľa neho vydarilo, účastníci sa dobre zabavili. Bol rád, že šachtág zvládli bez pomoci skúsenejších organizátorov. Zablahoželal mu aj hosť Miroslav Gazdík a poďakoval za držiavanie starých baníckych tradícií.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies