Hornonitrianske bane plánujú tento rok vyťažiť takmer dva milióny ton uhlia

NETKY.SK • 11 Január 2018, 13:45 • 2 min
Hornonitrianske bane plánujú tento rok vyťažiť takmer dva milióny ton uhlia

PRIEVIDZA - Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) vo svojich úpravniach vyrobili vlani viac ako 1,8 milióna ton odbytových sortimentov hnedého uhlia.

slovakia

left justify in out

Do Elektrárne Nováky (ENO) expedovali 1.756.850 ton, pre domácnosti a malospotrebiteľov vyrobili takmer 22.000 ton triedených druhov uhlia. Informovala TASR hovorkyňa spoločnosti Adriana Siváková. "Po vyťažení poslednej tony uhlia z bane Cigeľ v októbri minulého roka bude ťažba v Hornonitrianskych baniach Prievidza pokračovať v roku 2018 v troch ťažobných úsekoch – v baniach Čáry, Handlová a Nováky. V tomto roku v nich plánujeme vyťažiť rovnaký objem uhlia ako vlani – 1,8 milióna ton," načrtla Siváková. Bane chcú podľa nej tento rok pokračovať aj v ďalších rozbehnutých projektoch.

 

"Prioritou zostáva príprava novej ťažobnej kapacity 12. poľa Nováky. Pozornosť sústreďujeme aj na transparentný priebeh uzatvárania bane Cigeľ, hľadanie nových možností využitia jej objektov a na rozvoj ťažby v bani Čáry," ozrejmila. Siváková ďalej pripomenula, že na sklonku minulého roka v mnohých baníckych rodinách intenzívne rezonovala téma, že uhoľné baníctvo končí a bane sa idú čoskoro zatvárať. "Európska komisia si uvedomuje technické etapy aj otázky súvisiace s energetickou bezpečnosťou Slovenska, ktoré sa musia rešpektovať. Žiadny konkrétny termín ukončenia ťažby na hornej Nitre stanovený nie je, preto sa naši zamestnanci nemusia báť, že prídu o prácu," podotkla.

 

Európske inštitúcie sa podľa slov hovorkyne HBP zhodujú v tom, že transformácia uhoľných regiónov zahŕňa dlhodobý proces, pokrývajúci neraz až dve generácie. "Zodpovedá to našej ťažobnej spôsobilosti a perspektívam. Je to aj v súlade s uznesením vlády SR o využívaní domáceho hnedého uhlia na výrobu elektrickej energie do roku 2030. Vláda SR teda výrobu elektriny z domáceho hnedého uhlia podporuje a počíta s ňou minimálne do roku 2030," tvrdí.

 

"Energetický mix ostáva v rukách jednotlivých členských štátov a Európska komisia nepožaduje, aby ťažbe uhlia a jeho využitiu okamžite odzvonili," vysvetlila Siváková. Slovensko si podľa nej navyše plní svoje úlohy, aj pokiaľ ide o klimatické ciele do roku 2020. "Z domáceho hnedého uhlia vyrábame päť až osem percent energie v ENO, jedinej ekologizovanej elektrárni, na ktorú sa slovenská elektrizačná sústava môže už roky bez problémov spoľahnúť. V roku 2015 prešla rozsiahlou rekonštrukciou a modernizáciou, týkajúcou sa ekologizácie spalín. V súčasnosti plní limity emisných látok vplývajúcich na životné prostredie, aj tie sprísnené, ktorých platnosť bude Európska únia vyžadovať po roku 2021," uzavrela.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies