Horelický most uzavreli a idú ho búrať

NETKY.SK • 16 Júl 2016, 18:24 • 2 min
Horelický most uzavreli a idú ho búrať

ŽILINA/ČADCA - Poškodený Horelický most na ceste I/11 v Čadci dnes uzavreli a v najbližších dňoch ho začnú búrať. Nový most ponad rieku Kysucu postavia do jesene budúceho roka. Kysučania, ale i tranzitná doprava, budú musieť najmenej rok jazdiť po obchádzkových trasách.

slovakia

left justify in out

Dopravné problémy sa očakávajú najmä pri uzavretí tunela Horelica v prípade plánovanej údržby alebo dopravnej nehody. Okrem obchádzky po ceste I/11a cez tunel Horelica sú pre vodičov k dispozícii ďalšie tri obchádzkové trasy. Hlavná vedie cez dočasné železničné priecestie na Ulici Andreja Hlinku v centre Čadce. Druhá, ale len pre autá do tri a pol tony, cez úzky Bukovský most. Tretia po obslužnej ceste tunela Horelica bude slúžiť prioritne záchranným zložkám. Navyše pri uzatvorení tunela Horelica bude tranzitná nákladná doprava podľa potreby odkláňaná už v Žiline - cez Makov do Česka a cez Trstenú do Poľska.


Výmena poškodeného mosta ponad rieku Kysucu bude stáť 7,9 milióna eur. Verejné obstarávanie vyhrala česká firma FIRESTA-Fišer. „Komplikácie by nemali nastať. Do 12 mesiacov by mal byť nový most hotový. To znamená v júli 2017 by sa malo jazdiť už po novom moste,“ povedal Stanislav Palárik, zástupca zhotoviteľa - firmy FIRESTA-Fišer.


Pre havarijný stav Horelického mosta platila v Čadci od októbra minulého roka mimoriadna situácia. Rozpadávajúci sa most bol provizórne podopretý a prejazdný iba s obmedzeniami od júna 2013. V marci 2013 statici a krízový štáb Obvodného úradu v Čadci rozhodli, že most spájajúci mestskú časť Horelica s centrom Čadce ponad rieku Kysuca je v stave, ktorý môže ohroziť ľudské životy.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies