Horel ďalší černošský kostol v Južnej Karolíne, príčina je neznáma

NETKY.SK • 1 Júl 2015, 12:44 • 2 min
Horel ďalší černošský kostol v Južnej Karolíne, príčina je neznáma

COLUMBIA - Kostol pre Afroameričanov v mestečku Greeleyville v americkom štáte Južná Karolína, ktorý v roku 1995 vypálila rasistická organizácia Ku Klux Klan, v noci na dnes opäť zachvátil požiar, podľa miestnych orgánov je však zatiaľ priskoro hovoriť o možnej príčine. Tlačová agentúra AP uviedla, že počas noci boli v oblasti časté búrky a predpokladá sa, že v čase vypuknutia požiaru sa v budove nenachádzali žiadne osoby.

slovakia

left justify in out

Kostol Africkej metodistickej episkopálnej cirkvi v Greeleyville udalosť postihla v období, keď americké federálne orgány vyšetrujú požiare vo viacerých ďalších kostoloch slúžiacich prevažne černochom na juhu USA. Jeden z nich hlásili minulý piatok z okolia mesta Aiken v Južnej Karolíne, zatiaľ to však nevyzerá, že by oba požiare spolu súviseli. Minulú stredu plamene pohltili taktiež kostol v severokarolínskom meste Charlotte. Tamojší hasičský zbor informoval, že požiar bol založený úmyselne.

 

Greeleyville s približne 400 obyvateľmi sa nachádza zhruba 80 kilometrov severne od Charlestonu, kde mladý beloch 17. júna zastrelil deviatich veriacich vrátane pastora v kostole patriacom takisto Africkej metodistickej episkopálnej cirkvi. Všetkými obeťami tohto útoku sú Afroameričania a polícia prípad vyšetruje ako rasovo motivovaný zločin. Na piatkovej zádušnej omši za duchovného, reverenda Clementu Pinckneyho, ktorá sa konala sa v kostole, kde sa útok odohral, sa zúčastnil aj americký prezident Barack Obama. Ten vo svojom príhovore vyzval skoncovať s rasovou nerovnosťou a násilím s použitím strelných zbraní.

 

Kostol v Greeleyville vyhorel aj 20. júna 1995. K založeniu požiaru sa vtedy priznali dvaja členovia Ku Klux Klanu, ktorých za tento čin odsúdili na takmer 20 rokov väzenia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona