Hongkonská polícia zatkla prvú osobu na základe nového zákona o bezpečnosti

NETKY.SK • 1 Júl 2020, 8:43 • 2 min
Hongkonská polícia zatkla prvú osobu na základe nového zákona o bezpečnosti

HONGKONG - Muž, u ktorého našli vlajku nezávislého Hongkongu, sa stal prvou osobou zatknutou na základe nového čínskeho zákona o národnej bezpečnosti, ktorý platí pre toto autonómne územie Číny. V stredu o tom informovala tlačová agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

"Muža sme zatkli za vlastnenie vlajky nezávislého Hongkongu, čím porušil zákon o národnej bezpečnosti," napísala hongkonská polícia na svojom účte na Twitteri a pripojila fotografiu muža a vlajky.

 

"Toto je prvé zatknutie odvtedy, čo zákon vstúpil do platnosti," dodala polícia.

 

 

Čínski zákonodarcovia jednomyseľne schválili tento zákon v hlasovaní v utorok a rozhodli, že "zákon o národnej bezpečnosti bude zahrnutý" do miniústavy Hongkongu, napísala čínska oficiálna tlačová agentúra Sinchua.

 

Kontroverzný zákon o národnej bezpečnosti zakazuje v Hongkongu aktivity smerujúce k odtrhnutiu, podvratnú činnosť zameranú voči centrálnej vláde v Pekingu, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus.

 

 

Podľa kritikov tento zákon obmedzí slobody Hongkongu a je v rozpore s dohodou, ktorú Čína uzavrela s Britániou, keď v roku 1997 prevzala bývalú britskú kolóniu pod svoju správu.

 

Hongkong sa vtedy stal autonómnym územím Číny a mal platiť princíp "jedna krajina, dva systémy". Mnohí sa obávajú, že zákon bude v Hongkongu použitý na potlačenie akéhokoľvek nesúhlasu so systémom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona