Hongkongské úrady začali vypratávať hlavný tábor demonštrantov

NETKY.SK • 11 December 2014, 07:55 • 2 min
Hongkongské úrady začali vypratávať hlavný tábor demonštrantov

HONGKONG - Hongkonské úrady vo štvrtok začali s odstraňovaním hlavného tábora tamojších prodemokratických aktivistov, ktorým viac ako dva mesiace blokovali premávku v centre mesta.

slovakia

left justify in out

Pracovníci v stavbárskych prilbách strihali drôt na barikádach, zatiaľ čo priľahlé vládne budovy strážili stovky policajtov. Vypratanie tábora v časti Admiralty nariadil príslušný súd na základe podnetu od miestneho autobusového dopravcu a polícia ešte v utorok naliehala na prítomných, aby čo najskôr odišli. Pracovníci zatiaľ nenarazili na väčší odpor, súdne rozhodnutie však oprávňuje v prípade "nutnosti" požiadať o asistenciu policajtov. V strede zatarasenej cesty aktivisti umiestnili veľký transparent s nápisom My sa vrátime a vyobrazením dáždnika, ktorý je symbolom celého hnutia.

 

Polícia v utorok vyhlásila, že "vo vhodnej chvíli" plánuje odstrániť barikády aj z menšieho tábora v časti Causeway Bay, na ktorý sa vydaný súdny príkaz nevzťahuje. Miestna stanica RTHK uviedla, že počas štvrtkovej operácie bude pripravených zasiahnuť okolo 7000 policajtov. 

 

Najrozsiahlejšie protesty v Hongkongu od návratu pod čínsku správu v roku 1997 vypukli koncom septembra a vyvolalo ich rozhodnutie, na základe ktorého bude musieť kandidátov do prvých priamych volieb v Hongkongu naplánovaných na rok 2017 najskôr odsúhlasiť výbor lojálny komunistickému vedeniu v Pekingu. Čínske vedenie považuje požiadavky demonštrantov za neoprávnené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies