Hongkongská polícia tvrdo zasiahla proti demonštrantom

NETKY.SK • 15 Október 2014, 14:23 • 2 min
Hongkongská polícia tvrdo zasiahla proti demonštrantom

HONGKONG – Hongkonská polícia zasiahla v noci z utorka na stredu proti demonštrantom, ktorí blokovali jeden z podchodov vedúci k sídlu vlády.

slovakia

left justify in out

Išlo o najnásilnejší policajný zásah od vypuknutia protestov pred vyše dvoma týždňami. Policajti zaútočili na demonštrantov obuškami a slzotvorným plynom, pričom najmenej 45 z nich zadržali. Polícia tiež strhla zátarasy vybudované demonštrantmi. Televízne zábery ukázali policajtov vlečúcich a kopajúcich do demonštrantov, čo vyvolalo veľké pobúrenie verejnosti.

 

„Hongkonská polícia sa dnes zbláznila a predviedla nám vlastný, súkromný trest,“ povedal demokratický poslanec Li Čuk-jan, podľa ktorého polícia zničila hodnoty a právny štát v Hongkongu. Policajný hovorca Sreve Hui povedal, že policajtov, ktorí sa zúčastnili na zásahu, už dočasne postavili mimo službu a incident sa vyšetruje. Čínska vláda, pod ktorej správu Hongkong patrí, vydala v stredu doteraz najsilnejšie odsúdenie protestov, ktoré označila za nelegálne. 

 

Najrozsiahlejšie protesty v Hongkongu od návratu pod čínsku správu v roku 1997 vypukli koncom septembra a vyvolalo ich rozhodnutie, na základe ktorého bude musieť kandidátov do prvých priamych volieb v Hongkongu naplánovaných na rok 2017 najskôr odsúhlasiť výbor lojálny komunistickému vedeniu v Pekingu. Šéf hongkonskej samosprávy Leung Čchun-jing požiadavky demonštrantov opakovane odmietol, na čo druhá strana vyzvala na jeho odstúpenie a pohrozila okupáciou vládnych budov. Čínske vedenie považuje požiadavky demonštrantov za neoprávnené a "odsúdené na neúspech"




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona