Hongkong tvrdí, že USA poplietli Snowdenovi stredné meno

NETKY.SK • 27 Jún 2013, 07:19 • 2 min
Hongkong tvrdí, že USA poplietli Snowdenovi stredné meno

HONGKONG - Hongkonské úrady v stredu obhajovali svoje rozhodnutie povoliť bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi odlet do Moskvy.

slovakia

left justify in out

Minister spravodlivosti autonómneho čínskeho regiónu Rimsky Yuen tvrdí, že problém bol priamo v americkej žiadosti, konkrétne v Snowdenovom strednom mene. To je v skutočnosti Joseph, no americké orgány ho mali uvádzať ako James. Tamojším úradom navyše chýbalo číslo pasu, ktoré Američania neposkytli. To viedlo k tomu, že Snowden po niekoľkých týždňoch strávených v Hongkongu dostal povolenie na nedeľňajší odlet do Ruska, čo vládu vo Washingtone pobúrilo.

Minister zahraničných vecí Spojených štátov John Kerry v pondelok varoval Čínu a Rusko pred možnými dôsledkami na vzájomné vzťahy, ak by sa potvrdilo, že tamojšie orgány odignorovali americké žiadosti o Snowdenovo vydanie. Spojené štáty požiadali Číňanov o mužovo vydanie a pre Kerryho by bolo "veľkým sklamaním", keby sa potvrdilo, že mu dovolili nastúpiť do lietadla "zámerne". Kerryho ministerstvo totiž Snowdenovi zrušilo cestovný pas a požiadalo iné krajiny, aby mu neumožnili cestovať. 

Tridsaťročného Snowdena chcú USA súdiť za odhalenie tajných americko-britských programov sledovania telefonickej a internetovej komunikácie pre potreby spravodajských služieb. Spojené štáty ho obvinili zo špionáže, krádeže vládneho majetku a nedovoleného zverejnenia tajných informácií týkajúcich sa národnej bezpečnosti. Snowden mal v pondelok odletieť z Moskvy do kubánskej Havany, do lietadla však nakoniec nenastúpil a podľa ruskej vlády sa stále nachádza na moskovskom letisku Šeremetevo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies