Hongkong má nového správcu, kedysi potláčal prodemokratické protesty

NETKY.SK • 8 Máj 2022, 10:08 • 2 min
Hongkong má nového správcu, kedysi potláčal prodemokratické protesty

HONGKONG - Elitný volebný orgán zvolil za správcu Hongkongu bývalého šéfa bezpečnosti Johna Leeho. Od 1. júla nahradí doterajšiu šéfku regionálnej vlády Carrie Lamovú.

slovakia

left justify in out

John Lee (64), ktorý v roku 2019 dohliadal na potlačenie prodemokratických protestov, dostal 1 416 hlasov. Volil ho zhruba 1 500-členný výbor zložený z prevažne z prívržencov čínskej komunistickej vlády. Vo voľbách podporovaných Pekingom bol jediným kandidátom a jeho víťazstvo sa očakávalo. 

 

img

 

Voľba nového správcu tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny sa pôvodne mala uskutočniť 27. marca, pre zlú pandemickú situáciu v meste ju však odložili na 8. mája.

 

Hongkong sa vrátil pod čínsku správu spod administrácie Británie v roku 1997 s prísľubom, že Peking mu ponechá kapitalistickú ekonomiku i politické slobody nedotknuté po dobu ďalších 50 rokov.

 

Prečítajte si tiež: Taiwan je v pozore, vzdušnú obrannú zónu narušili čínske bojové lietadlá

 

Britská vláda vlani obvinila Peking z porušenia spoločnej čínsko-britskej deklarácie z roku 1984, ktorá stanovila politický systém „jedna krajina – dva systémy“. Londýn tvrdí, že Peking zaviedol radikálne zmeny vo volebnom systéme Hongkongu, čo viedlo k umlčaniu kritikov čínskej politiky.

 

img

 

Čína v uplynulých rokoch priamo zasahuje do právneho systému mesta. Peking naň v júni 2020 uvalil zákon o národnej bezpečnosti a o niekoľko mesiacov neskôr radikálne prepracoval jeho volebný systém, ktorý teraz prikazuje, aby sa všetci kandidáti verejne preukázali ako čínski vlastenci.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies