Honduras vyhlásil pohotovosť pre epidémiu horúčky dengue

NETKY.SK • 31 Júl 2013, 07:27 • 2 min
Honduras vyhlásil pohotovosť pre epidémiu horúčky dengue

TEGUCIGALPA - Vláda Hondurasu vyhlásila mimoriadny stav v súvislosti s epidémiou dengue, ktorá si dosiaľ v stredoamerickej krajine vyžiadala 16 obetí na životoch. Ochorelo na ňu celkovo 12.000 ľudí, informovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Honduraský minister zdravotníctva Salvador Pineda oznámil, že vláda na základe utorkového výnosu stanovila za prioritu prevenciu a kontrolu ochorenia a boj proti komárom, ktoré ju rozširujú. Prípady horúčky dengue zaznamenali vo viac než polovici okresov v krajine.

Ochoreniu podľa úradov podľahli vlani dvaja Hondurasania, pričom v roku 2011 neregistrovali v krajine žiadne úmrtie na horúčku dengue. K jej najhoršej epidémii v Hondurase v posledných rokoch však došlo v roku 2010, keď zomrelo 83 ľudí a vyše 66.000 sa ich nakazilo.

Horúčka dengue spôsobuje vysoké teploty, bolesti kĺbov a nevoľnosť. V závažných prípadoch môže viesť k vnútornému krvácaniu, zväčšeniu pečene a ďalším komplikáciám až smrti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona