Honda vrátila Ayrtona Sennu na okruh v Suzuke

NETKY.SK • 28 Júl 2013, 18:30 • 2 min
Honda vrátila Ayrtona Sennu na okruh v Suzuke

SUZUKA - Japonská automobilka Honda je vo svete známa svojimi originálnymi reklamnými kampaňami. V jednej z nich, v rámci projektu The Sound of Honda, sa im podarilo dokonale zrekonštruovať rekordné kvalifikačné kolo legendárneho Ayrtona Sennu na okruhu v japonskej Suzuke z roku 1989 a vytvoriť tak nevšedný divácky zážitok.

slovakia

left justify in out

Veľká cena Japonska z októbra 1989 sa zapísala veľkými písmenami do histórie automobilového športu. V predposledných pretekoch sezóny 1989 súperili o celkové prvenstvo dvaja tímoví kolegovia zo stajne McLaren – Honda: Francúz Alain Prost a Brazílčan Ayrton Senna. Pole position si vyjazdil rekordným časom 1 minúta 38 sekúnd práve Senna a druhému Prostovi nadelil viac ako jeden a pol sekundy.

V samotnom závode sa rivalita tímových kolegov prejavila najmä 7 kôl pred koncom v poslednej šikane okruhu. Vedúci Alain Prost križoval Sennov monopost, ktorý sa chystal na predbiehací manéver a obaja jazdci sa tak ocitli mimo trate. Zatiaľ čo Francúz svoj monopost opustil a preteky sa pre neho skončili, Ayrton Senna nechal svoj McLaren roztlačiť a cez únikovú cestu vedľa šikany sa vrátil na okruh a následne do boxov. Po výmene poškodeného predného spojlera a základnom spojazdnení sa Senna vrátil do pretekov a šialenou jazdou dohnal vedúceho jazdca Alessandra Nanniniho, ktorého v inkriminovanej šikane predbehol a prišiel si do cieľa po víťazstvo.

Sennova obrovská vôľa zvíťaziť sa však nestretla s pochopením u FIA a ihneď po závode bol mimoriadne kontroverzným spôsobom diskvalifikovaný. Rozhodnutie vtedajšieho prezidenta FIA, Francúza Jean-Marie Balestre, vyvoláva dodnes búrlivé diskusie. Oficiálne bol Senna diskvalifikovaný za obídenie šikany, v ktorej kolidoval s Alainom Prostom. Vďaka tomuto rozhodnutiu sa stal šampiónom pre sezónu 1989 práve Sennov tímový kolega.

Automobilka Honda je známa svojimi divácky atraktívnymi a virálne veľmi úspešnými reklamami. S legendárnym Ayrtonom Sennom ich spája nielen bohatá spolupráca v F1, takmer mýtický status Sennu v Japonsku, ale aj vývoj ich vrcholného sériového modelu Honda NSX, na ktorom sa pilot F1 významne podieľal. Niet divu, že v rámci projektu The Sound of Honda (Zvuk Hondy) zrekonštruovali Sennovo rekordné kvalifikačné kolo z okruhu v Suzuke pomocou vtedajšej novinky – telemetrie. Údaje zo Sennovho monopostu tak zostali navždy uchované v digitálnej podobe. Inžinierom z Hondy sa podarilo ich spojiť so zvukovým záznamom McLarenu MP4/5 a pomocou aktívneho osvetlenia a kvalitných reproduktorov vytvoriť naozaj nevšedný audiovizuálny zážitok. Pozrite si naše priložené videá.

 

The Sound of Honda - Ayrton Senna 1989:

Kontroverzná kolízia dvoch tímových kolegov A. Prosta a A. Sennu z 22.10.1989:

Dychberúce onboardové video zachytávajúce víťaznú kvalifikačnú jazdu Ayrtona Sennu. Všimnite si, že piloti F1 v tej dobe používali manuálne prevodovky (vpravo pod volantom):

Ďalšie onboardové video s komentárom Jamesa Hunta a digitálnym rýchlomerom na obrazovke, ktoré umožňuje vidieť, akou závratnou rýchlosťou sa Senna preháňal po okruhu v Suzuke:



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies