Honda oznámi v krátkom čase svoj návrat

NETKY.SK • 15 Máj 2013, 12:24 • 2 min
Honda oznámi v krátkom čase svoj návrat

TOKIO - Automobilka Honda by mala v krátkom čase oznámiť návrat do formuly 1 v roku 2015 ako dodávateľ motorov pre britský tím McLaren. Informuje o tom zdroj blízky japonskej spoločnosti. Prezident spomenutej spoločnsoti Takanobu Ito by sa mal vyjadriť k téme niekedy počas tohto týždňa.

slovakia

left justify in out

"Honda oficiálne nepoprela tieto správy. Prosím, pripravte sa na oznámenie," uvádza spomenutý zdroj, ktorý požiadal o anonymitu.

Značka opustila exkluzívnu spoločnosť F1 po sezóne 2008, čím prerušila svoje účinkovania siahajúce až k 60. rokom minulého storočia. Vysvetlila to úspornými opatreniami počas stagnácie odvetvia súvisiacimi s ekonomickou krízou. Tím vtedy kúpil jeho šéf Ross Brawn a v ročníku 2009 s ním získal titul zásluhou Jensona Buttona a dominoval aj v Pohári konštruktérov. Následne doň vstúpila ako väčšinový vlastník nemecká automobilka Mercedes-Benz. 

Potenciálnemu návratu Hondy do kolotoča F1 pomohla aj zmena pravidiel, ktorými najprestížnejší motoristický seriál prešiel v snahe ušetriť financie. Technológia sa vďaka nim bude dať jednoduchšie uplatniť v sériovej výrobe. Ak sa návrat Hondy stane skutočnosťou, mohla by sa obnoviť spolupráca s McLarenom, ktorá vyústila v majstrovské ťaženie Ayrtona Sennu a Alaina Prosta v rokoch 1988 až 1991. 

Honda debutovala v seriáli v roku 1963, prvé účinkovanie trvalo päť rokov. V 80. - 90. rokoch 20. storočia sa predstavila ako dodávateľ motorov v alianciách s Lotusom, McLarenom, Tyrrellom a Williamsom. Táto éra priniesla pre Hondu najväčšie úspechy, šesťkrát získala Pohár konštruktérov a traja jazdci v jej službách sa stali majstrami sveta (trikrát Ayrton Senna, raz Nelson Piquet a Alain Prost). V období rokov 1993 - 1998 utlmila svoje aktivity v F1 a vrátila sa až ako partner BAR Racing v roku 2000. Po prevzatí úplnej kontroly nad BAR v roku 2005 postavila vlastný továrenský tím, ktorý však nedokázal nadviazať na predchádzajúce úspechy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies