Honda Motor investuje 2 miliardy USD do Cruise, divízie autonómnych vozidiel GM

NETKY.SK • 3 Október 2018, 17:41 • 2 min
Honda Motor investuje 2 miliardy USD do Cruise, divízie autonómnych vozidiel GM

TOKIO - Japonská automobilka Honda Motor investuje 2 miliardy USD (1,73 miliardy eur), za ktoré získa podiel vo výške 5,7 % v Cruise, divízii autonómnych vozidiel amerického koncernu General Motors (GM).

slovakia

left justify in out

To znamená rozšírenie spolupráce oboch firiem na technológii, ktorá si vyžaduje obrovské náklady aj riziká. Honda, ktorá zaostáva za mnohými konkurentmi vo vývoji vozidiel s vlastným pohonom, zaplatí 750 miliónov USD vopred za menšinový podiel v spoločnosti Cruise a do 12 rokov investuje ďalšie 2 miliardy USD. Oznámili obe spoločnosti v stredu.

 

Honda, GM a Cruise tak budú spoločne vyvíjať vozidlá s vlastným pohonom. V máji oznámila japonská spoločnosť SoftBank Group, že kúpi 19,6 % podiel v Cruise za 2,25 miliardy USD.

 

GM získal start-up Cruise zo San Francisca v marci 2016 za 1 miliardu USD. Aj ďalší globálni výrobcovia automobilov vytvárajú podobné aliancie, aby sa podelili o riziká a obrovské náklady na vývoj technológií, ktoré ešte len potrebujú získať dôveru spotrebiteľov.

 

Ford Motor a BMW plánujú predstaviť autonómne autá v roku 2021. Automobilka BMW vytvorila partnerstvo s Intel Corp, Aptiv a Magna International.

 

Riaditelia koncernov Daimler a Renault povedali v stredu na autosalóne v Paríži, že obe firmy môžu rozšíriť svoju spoluprácu aj v prípade batérií, autonómnych vozidiel a mobility.

 

Oznámenie GM a Hondy o rozšírení partnerstva zahŕňa aj spoločný vývoj elektrických vozidiel s vodíkovými palivovými článkami, o ktorých sa predpokladá, že budú v predaji od roku 2020.

 

(1 EUR = 1,1548 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona