Homosexuálne a lesbické páry môžu oddnes v Írsku oficiálne uzatvárať sobáš

NETKY.SK • 16 November 2015, 15:12 • 2 min
Homosexuálne a lesbické páry môžu oddnes v Írsku oficiálne uzatvárať sobáš

DUBLIN - Írske homosexuálne a lesbické páry môžu oddnes oficiálne uzatvárať sobáš; šesť mesiacov po tom, ako sa táto prevažne katolícka krajina stala prvým štátom, ktorý odobril manželstvo gejov verejným hlasovaním.

slovakia

left justify in out

Jerry Buttimer, člen parlamentu, ktorý zohral kľúčovú rolu v zrovnoprávnení manželských zväzkov, uviedol, že ide o veľký deň pre Írsko a občianske práva. "Mnohí si mysleli, že tento deň nepríde," povedal Buttimer pre denník Irish Independent.

 

V priebehu nasledujúcich dvoch týždňov čaká momentálne v Írsku na zosobášenie vyše 300 párov, pričom sobáše sú naplánované v mestách Dublin, Cork a Galway, napísal Irish Independent. Prvé sobáše sa uskutočnia v utorok.

Írska ministerka spravodlivosti Frances Fitzgeraldová podpísala zákon o rovnoprávnosti manželských zväzkov minulý týždeň, čím umožnila cestu k realizácii homosexuálnych sobášov. V májovom referende sa za to vyslovilo 62 percent voličov.

 

Páry, ktoré už sú v registrovanom partnerstve, môžu požiadať o zosobášenie bez povinnosti absolvovať trojmesačnú lehotu vyžadovanú u iných párov. Registrované partnerstvá sú v Írsku vyžadované od roku 2011, dopĺňa agentúra DPA.

 

V rokoch 2011-14 bolo v Írsku uzavretých 1695 registrovaných partnerstiev; 1048 medzi mužmi a 647 medzi ženami. Párom, ktoré sa zosobášili v zahraničí, írske úrady automaticky uznajú platnosť týchto dokumentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies