Homosexuálna komunita víta zmenu náznak zmeny tónu cirkvi voči nej

NETKY.SK • 10 Október 2014, 10:20 • 2 min
Homosexuálna komunita víta zmenu náznak zmeny tónu cirkvi voči nej

VATIKÁN - Skupiny na obranu práv veriacich homosexuálov opatrne privítali posun v názoroch časti biskupov na ich postavenie v cirkvi, ktoré zazneli vo Vatikáne počas prebiehajúceho zasadnutia biskupskej synody.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP v tejto súvislosti pripomenula výrok pápeža Františka na margo homosexuálov: "Kto som, aby som ich súdil?", ale súčasne uviedla, že v dohľadnom čase možno sotva očakávať diskusiu alebo zmeny v učení cirkvi o homosexualite, podobne ako ani schválenie homosexuálnych manželstiev či partnerstiev.   
      

AP však upozornila, že Vo Vatikáne sa v týchto dňoch prvýkrát vedie diskusia o homosexuáloch a o tom, ako zabezpečiť lepšiu duchovnú starostlivosť pre tých spomedzi nich, ktorí sa hlásia ku katolíckej viere. Biskupi v rámci zasadnutia synody hovorili o potrebe zmeniť jazyk cirkvi vo vzťahu k homosexuálom.
      

Francis DeBernardo, ktorý je vodcom skupiny za práva homosexuálov-katolíkov, vyjadril názor, že "to, čo (vo Vatikáne) vidíme, je prasklina v ľade, na ktorú sme čakali na veľmi dlhý čas". Vatikánsky hovorca Federico Lombardi pre Vatikánsky rozhlas potvrdil, že na štvrtkovom rokovaní synody sa hovorilo aj o homosexuáloch, ale "nie v rámci analógie so spolužitím muža a ženy v manželstve". 
      

Hovorca dodal, že vo štvrtok sa skončila doba určená na vystúpenia synodálnych otcov - biskupov. Dnes a očakávajú vystúpenia tzv. audítorov a delegátov bratských cirkví a spoločností. Lombardi uviedol, že jednou z tém doterajších zasadnutí synody bol aj medzináboženský dialóg a najmä situácie, keď kresťania žijú s príslušníkmi iných náboženstiev. Podľa hovorcu sa diskutovalo obzvlášť o realite v moslimskom prostredí - svedectvo podal zmiešaný pár z afrického Pobrežia Slonoviny, pričom však diskutéri upozornili, že taký harmonický prístup od spoločnosti je v niektorých moslimských krajinách sotva predstaviteľný. Účastníci diskusie sa zhodli, že zmiešaná rodina žijúca v prostredí s moslimskou väčšinou má v oblasti pastorácie špecifické problémy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona