Homosexuáli v Kyjeve pochodovali napriek hrozbám a zákazu

NETKY.SK • 25 Máj 2013, 14:29 • 2 min
Homosexuáli v Kyjeve pochodovali napriek hrozbám a zákazu

KYJEV - Približne sto ľudí sa v sobotu zúčastnilo na pochode homosexuálov v ukrajinskej metropole Kyjev. Tí do ulíc neďaleko centra hlavného mesta vyšli napriek hrozbám i súdnemu zákazu. Pochodujúci skandovali heslá a niesli dúhové vlajky a transparenty ako Homosexualita nie je choroba. Pochod trvajúci 20 minút bol tichý a nevýrazný, pričom organizátori vyzvali účastníkov, aby prišli v pohodlných odevoch a obuvi v záujme rýchleho úteku v prípade útoku. Medzi demonštranti sa objavili aj Nemci, Dáni, Norí či Holanďania.

slovakia

left justify in out

Kyjevský súd vo štvrtok zakázal konanie podujatia, ktoré malo byť pomyselným prvým pochodom za práva sexuálnych menšín v hlavnom meste. Súd argumentoval záujmom zaistenia verejného poriadku a ochrany životov ľudí a majetku. V sobotu sa totiž bude v meste oslavovať Deň Kyjeva a súd radšej zrušil všetky demonštrácie v centre metropoly okrem tej oficiálnej. Inak by údajne hrozili konfrontácie ľudí s rozdielnymi názormi, čo platí obzvlášť v prípade homosexuálov, ktorí čelia v postsovietskej krajine útlaku. Úrady údajne dostali 500 sťažností od občanov a viac ako 60 poslancov podpísalo petíciu za zrušenie všetkých podobných akcií. 

Pobúrenie Európskej únie minulý týždeň vyvolal útok na zhromaždenie neheterosexuálnych osôb v hlavnom meste Gruzínska. To bolo rovnako ako Ukrajina súčasťou Sovietskeho zväzu, kde bola homosexualita postavená mimo zákon. V oboch krajinách má navyše na spoločnosť veľký vplyv aj pravoslávna cirkev.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies