Homosexuáli dostali v Rakúsku zelenú, onedlho sa budú môcť sobášiť

NETKY.SK • 5 December 2017, 13:18 • 2 min
Homosexuáli dostali v Rakúsku zelenú, onedlho sa budú môcť sobášiť

VIEDEŇ - Rakúsky ústavný súd rozhodol o zrušení zákonnej úpravy, na základe ktorej môžu uzatvárať manželstvá len dvojice osôb rozdielneho pohlavia, zatiaľ čo pre osoby rovnakého pohlavia je určené tzv. registrované partnerstvo.

slovakia

left justify in out

Otvoril tak cestu k sobášeniu homosexuálnych párov, čo by malo byť umožnené od začiatku roka 2019, informovala v utorok agentúra APA.

 

Podľa nálezu súdu je súčasné rozlišovanie uvedených právnych inštitútov podľa toho, či ide o vzťahy medzi rôznymi alebo rovnakými pohlaviami, v rozpore s ústavným zákazom diskriminácie na základe osobnostných čŕt, medzi ktoré patrí aj sexuálna orientácia. Takáto úprava musí byť preto zrušená k 31. decembru 2018. Sobášenie homosexuálnych párov, ako aj uzatváranie registrovaných partnerstiev heterosexuálmi by tak malo byť v Rakúsku možné od 1. januára 2019, ak dovtedy zákonodarcovia nerozhodnú inak.

 

Dvojice rovnakého pohlavia môžu v Rakúsku uzatvárať registrované partnerstvá od roku 2010. Ústavný súd konal na základe sťažnosti dvoch žien, ktoré požiadali vo Viedni o uzatvorenie manželstva, ich žiadosť však magistrát a následne aj príslušný súd zamietli.

 

Podľa vyjadrenia advokáta uvedených žien Helmuta Graupnera ide o vôbec prvý prípad v Európe, keď súd zrušil zákaz uzatvárať manželstvá osobami rovnakého pohlavia. "Rakúsko je prvou krajinou Európy, ktorá bude uznávať a uplatňovať rovnosť manželstva ako ľudské právo," uviedol Graupner podľa APA na sieti Facebook.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies