Holokaust je obrovský zločin, odkazuje Pan Ki-mun

NETKY.SK • 27 Január 2016, 08:49 • 2 min
Holokaust je obrovský zločin, odkazuje Pan Ki-mun

BRATISLAVA - Holokaust je podľa generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna obrovským zločinom, pričom nikto nemôže poprieť fakt, že sa tieto udalosti odohrali.

slovakia

left justify in out

Ako sa ďalej píše v odkaze generálneho tajomníka, ktorý agentúre SITA poskytlo Informačné centrum OSN vo Viedni (UNIS), "spomínaním na obete a uctením si odvahy tých, čo prežili a tých, ktorí im pomáhali a oslobodili ich, si každoročne pripomíname naše pevné predsavzatie predchádzať takýmto ohavným činom a kategoricky odmietať nenávistnú mentalitu, ktorá ich umožňuje". Svet si dnes pripomína Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. V tento deň bol v roku 1945 oslobodený nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor v poľskom Osvienčime.


Pamäť holokaustu podľa generálneho tajomníka OSN jasne poukazuje na to, čo sa môže stať, ak prestaneme hľadieť na našu spoločnú ľudskosť. "V tento Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu vyzývam každého, aby odsúdil politické a náboženské ideológie, ktoré stavajú ľudí proti ľuďom. Hovorme otvorene o antisemitizme a útokoch proti náboženským, etnickým a iným skupinám. Vytvorme svet, v ktorom je dôstojnosť rešpektovaná, rôznorodosť vítaná a mier trvalý," píše sa v odkaze pri príležitosti dnešného medzinárodného dňa.


Po holokauste, ktorý priniesla druhá svetová vojna, vznikla Organizácia Spojených národov. Tá potvrdila vieru v dôstojnosť a hodnotu každého človeka ako aj podporu práva všetkých na život v rovnosti a bez diskriminácie, uvádza Pan Ki-mun, podľa ktorého neprestávajú byť tieto princípy dôležité ani dnes. "Ľudia na celom svete vrátane miliónov ľudí utekajúcich pred vojnou, prenasledovaním a chudobou naďalej trpia diskrimináciou a útokmi. Máme povinnosť pamätať si minulosť a pomáhať tým, ktorí nás teraz potrebujú," vyhlásil.


Zachovanie pamiatky obetí holokaustu a pripomínanie si tejto tragickej kapitoly v dejinách ľudstva podporuje i naša vláda. "Pripomínanie si tragédie holokaustu je nevyhnutné ako varovanie pred predsudkami, neznášanlivosťou a rasizmom, ktoré degradujú princípy humanity a dodržiavania ľudských práv," zdôraznilo ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí. Rezort diplomacie považuje za jeden z najdôležitejších momentov v tejto oblasti otvorenie Múzea holokaustu v Seredi, ktoré otvorili v utorok 26. januára práve pri príležitosti dnešného medzinárodného dňa. Je to stála expozícia Slovenského národného múzea - Múzea židovskej kultúry, ktorá sa nachádza v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi. Počas druhej svetovej vojny v ňom bolo väznených približne 16-tisíc Židov. Pracovný tábor v Seredi vznikol v roku 1941. V prvej fáze v ňom zriaďovali pracovné dielne. V druhej sa stal jedným z piatich centier pre organizáciu transportov Židov. Ako pracovný tábor s výrobňou v dielňach fungoval v tretej fáze. V poslednej fáze od roku 1944 do konca marca 1945 sa stal koncentračným táborom. Podľa historikov boli v tábore veľmi ťažké životné podmienky, väzňov bili a znásilňovali.


"Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu je dôležité pripomínať si, aby sme nikdy nezabudli na to, čo sa v Európe dialo pred druhou svetovou vojnou a počas nej," uviedla pre agentúru SITA predsedníčka Ligy za ľudské práva (HRL) Zuzana Števulová. V súvislosti s dneškom je podľa jej slov dobré pripomenúť, že všetko sa začalo práve verejným vyvolávaním rasovej, etnickej a náboženskej neznášanlivosti, v dôsledku ktorej boli milióny ľudí vyvraždených. "Na to by sme nemali zabúdať a malo by to byť varovaním aj pre súčasných politikov, ktorí často ľahkovážne svojimi vyjadreniami podporujú v ľuďoch predsudky a neznášanlivosť k náboženskej alebo akejkoľvek inej inakosti," zdôraznila.


Dnešný medzinárodný deň si pripomína i občianske združenie In Minorita, ktoré pri tejto príležitosti pripravilo prezentáciu publikácie autorov Zuzany Kumanovej a Arne B.Manna s názvom "Nové poznatky o holokauste Rómov na Slovensku". Publikáciu združenie predstaví dnes o 11:00 v priestoroch Goetheho inštitúte v Bratislave s voľným vstupom. "Publikácia mapuje najnovšie poznatky o postavení Rómov počas druhej svetovej vojny na Podpoľaní a na južných územiach, ktoré boli po viedenskej arbitráži pričlenené k Maďarsku," vysvetlila Zuzana Kumanová zo združenia In Minorita. Združenie sa téme rómskeho holokaustu venuje od roku 2005. V rokoch 2005 až 2007 iniciovalo osadenie siedmich pamätníkov na miestach perzekúcií Rómov v rokoch 1939 až 1945 a v roku 2015 osadilo pamätnú tabuľu s menami zavraždených na židovskom cintoríne vo Zvolene. Cieľom všetkých aktivít je poukázať na príkoria páchané na Rómoch počas druhej svetovej vojny, poznamenala pre agentúru SITA. Dnešné podujatie je súčasťou projektu s názvom Ma bisteren!.


Počas druhej svetovej vojny bolo systematicky zadržaných a zlikvidovaných šesť miliónov Židov. Nacisti vraždili aj Sintov a Rómov, politických väzňov, homosexuálov, ľudí so znevýhodnením, Svedkov Jehovových či sovietskych vojnových zajatcov. Na základe rozhodnutia Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov z roku 2005 si 27. január pripomíname ako Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. V tento deň bol v roku 1945 oslobodený nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor v Osvienčime. Počas vojny zahynulo v procese holokaustu asi 70-tisíc Židov zo Slovenska. Väčšina obetí bola povraždená v nacistických vyhladzovacích táboroch alebo na tzv. pochodoch smrti, teda pri násilnej evakuácii táborov krátko pred koncom vojny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona