Hollywoodske filmy prekrúcajú dejiny, nepácha tento boj proti rasizmu ešte väčšie zlo?

NETKY.SK • 11 Január 2018, 11:27 • 2 min
Hollywoodske filmy prekrúcajú dejiny, nepácha tento boj proti rasizmu ešte väčšie zlo?

HOLLYWOOD - Tvorcovia historických filmov sa prestali opierať o fakty. Namiesto toho svojím divákom ponúkajú prekrútené rozprávky, ktoré s históriou už nemajú nič spoločné.

slovakia

left justify in out

So slovom rasizmus narábajú veľmi nešikovne, len preto, aby ich nik nemohol obviniť s diskriminácie či rasovej neznášanlivosti. Politická korektnosť, ktorú pretláčajú liberálni propagandisti do súčasných filmov sú už skutočne cez čiaru. Kvôli ideológii sú ochotní prekrútiť aj dejiny. Typickým príkladom je nové spracovanie filmu o dobytí Tróje.

 

Achilla a ostatných hrdinov, ktorí pochádzali zo starovekého Grécka stvárnili Afričania. Pričom vieme, že išlo prevažne o mužov svetlej pokožky s blond vlasmi. Názov filmu "Trója. Pád mesta" pobúril širokú verejnosť najmä pre jej hviezdne obsadenie. Ľuďom sa nepáči, že hlavnú postavu Achilla stvárňuje herec David Gyasi, ktorý je pôvodom z Ghany a má tmavú pokožku.

 

img

 

V tomto prípade je kritika oprávnená a nemá rasistický podtón. Ohradzujú sa voči tomu, že Achilles bol beloch so svetlými vlasmi. keďže sa jedná o historický film, mal by aspoň čiastočne a v takýchto výrazných veciach korešpondovať s faktami. V roku 2004, kedy bol natočený film Trója, hlavného hrdinu stvárnil Brad Pitt, ktorý sa výborne hodil na danú rolu a spĺňal základné črty mýtickej postavy.

 

Homér opisuje Achilla v Iliade ako svetlého, urasteného muža so svetlou kožou a zlatými vlasmi, pričom ani jeden tento znak neplatí v prípade obsadeného Davida Gyasiho. Ľudia na sociálnej sieti kritizujú obsadenie vo filme a zdôrazňujú, že to hraničí s rasizmom voči bielym a je to pretváranie gréckych dejín. Jeden z diskutujúcich skutočne trafil do čierneho, keď položil otázku, ako by sa asi verejnosť tvárila, keby Obamu vo filme stvárnil beloch. Informoval portál hlavnespravy.sk.

 

Na jedno by sme však nemali zabúdať. Dejiny sú nástrojom, s ktorým by sme mali zaobchádzať citlivo a klásť veľký dôraz na fakty. Tie jediné nás učia neopakovať tie isté chyby dvakrát. "Tí, čo sa nepamätajú na minulosť, sú odsúdení na to, aby ju znova prežili," upozornil španielsky filozof 19. storočia George Santayana. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona