Hollywoodska hviezda John Malkovich otvorí 14. ročník festivalu Viva Musica!

NETKY.SK • 8 Apríl 2018, 10:56 • 2 min
Hollywoodska hviezda John Malkovich otvorí 14. ročník festivalu Viva Musica!

BRATISLAVA - Aj v roku 2018 pripravil letný festival Viva Musica! pre svojich návštevníkov hudobné zážitky v podaní svetových a domácich umelcov. V rámci programu zaznejú viaceré projekty v slovenskej premiére, do Bratislavy sa však vrátia aj umelci, ktorých vystúpenia za posledné roky u divákov rezonovali najviac.

slovakia

left justify in out

Otvárací koncert 14. ročníka festivalu v bratislavskej Starej tržnici v piatok 6. júla prinesie do Bratislavy v slovenskej premiére osobnosť – amerického herca, režiséra a producenta Johna Malkovicha, ktorý sa predstaví trochu netradične v sprievode orchestra s projektom Rozprava o slepcoch (Report on the Blind). Dielo, ktoré spája hudbu a hovorené slovo, vzniklo na motívy románu O hrdinoch a hroboch argentínskeho spisovateľa Ernesta Sabata. Malkovichom vybrané textové pasáže z rozsiahlej state románu s rovnomenným názvom Rozprava o slepcoch sú vložené do hudby Koncertu pre klavír a sláčiky ruského skladateľa Alfreda Schnittkeho. Expresívny monológ na tému strachu, zla a paranoje dopĺňa Schnittkeho hudbu a vytvára s ňou pôsobivý dialóg, stáva sa jej súčasťou.

 

Malkovicha v úlohe rozprávača na pódiu doplní Anastasya Terenkova, svetovo uznávaná klaviristka ruského pôvodu, a taliansky orchester I Solisti Aquilani pod taktovkou talianskeho dirigenta Alvisa Casellatiho. Okrem toho v prvej polovici koncertu zaznejú Komorná symfónia c mol, op. 110a Dmitrija Šostakoviča v úprave Rudolfa Barshaia (podľa Sláčikového kvarteta č. 8, op. 110) a Contrafactus pre flautu a sláčikový orchester súčasného talianskeho autora Giovanniho Sollimu so sólistom Massimom Mercellim.

 

John Malkovich (*9.12.1953) hral vo viac ako 70 filmoch a na svojom konte má viacero prestížnych filmových ocenení. Za postavy vo filmoch Miesta v srdci a V dráhe strely získal nominácie na Oscara. Je prvým hercom, ktorý získal cenu newyorských kritikov za stvárnenie seba samého v legendárnom filme V koži Johna Malkovicha. Účinkoval v oscarovom filme Nebezpečné známosti po boku Glenn Close či Michelle Pfeiffer, vo filme Libertin v hlavnej úlohe s Johnnym Deppom, s Angelinou Jolie v dramatickom filme Clinta Eastwooda Výmena, v amerických blockbusteroch Con Air, RED: Vo výslužbe a extrémne nebezpeční či More v plameňoch, ale aj v nemainstreamových klubových filmoch, z ktorých mnohé dokonca sám režíroval alebo produkoval.

 

Viva Musica! festival je už 14. rok neoddeliteľnou súčasťou leta v Bratislave. Počas jeho doterajšej existencie priniesol návštevníkom celkom 285 koncertov, na ktorých vystúpilo viac ako 350 domácich a zahraničných sólistov, hudobných zoskupení a orchestrov. Koncerty festivalu počas jeho doterajšej histórie navštívilo viac ako 135.000 divákov. V roku 2018 bude Viva Musica! festival prebiehať od 6. júla do 25. augusta na rôznych miestach v Bratislave.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies