Hollywoodska filmová hviezda Tony Curtis mal vraj slovenské korene

NETKY.SK • 28 September 2015, 12:12 • 2 min
Hollywoodska filmová hviezda Tony Curtis mal vraj slovenské korene

HENDERSON – Svetoznámy americký herec Tony Curtis zomrel 29. septembra pred piatimi rokmi. Herecký um predviedol vo viac ako stovke filmov, filmoví fanúšikovia si ho však pamätajú najmä ako Joea a zároveň Josefinu z kultovej komédie Niekto to rád horúce (1959). V 50. rokoch 20. storočia patril k hollywoodskym hviezdam a najobdivovanejším hercom. Zahral si v úspešných snímkach Sladká vôňa úspechu (1957), Zbohom Charlie (1964), Veľké preteky (1965) alebo Útek v reťaziach (1958), ktorá mu vyniesla nomináciu na Oscara (1959).

slovakia

left justify in out

Tony Curtis, vlastným menom Bernard Schwartz sa narodil 3. júna 1925 v americkom New Yorku v rodine prisťahovalcov, ktorí odišli do USA za lepším životom. S pôvodom jeho matky sa podľa viacerých zdrojov spája Slovensko, konkrétne okolie Poltára. Nie príliš šťastné detstvo prežil umelec v skromných podmienkach v jednej miestnosti za otcovým krajčírstvom. Matka sa chovala k deťom veľmi surovo, neskôr lekári u nej diagnostikovali schizofréniu, rovnako aj u Bernardovho brata Roberta. Ďalší brat Julius zahynul pod kolesami nákladného auta. Počas druhej svetovej vojny slúžil budúci herec u amerického námorníctva, najskôr na lodi USS Proteus (AS-19), potom na ponorke, s ktorou sa zúčastnil vo vojne v Pacifiku a bol svedkom kapitulácie Japoncov v Tokijskom zálive.

 

Po návrate z armády sa dobre vyzerajúci mladík dal na štúdium herectva. Ako 23-ročný prijal Bernard Schwartz ponuku na spoluprácu so spoločnosťou Universal Pictures a zmenil si meno na Tony Curtis. Čoskoro sa presadil v dobrodružných snímkach a westernoch, ako boli napríklad Winchester '73 (1950), Kansas Raiders (1950) alebo Houdini (1953). Začínajúci herec sa už po prvých filmoch stal idolom hlavne mladých Američaniek. Neskôr zaujal rolou bezohľadného Sida Falca v dráme z novinárskeho zákulisia Sweet Smell of Success (Sladká vôňa úspechu, 1957). Nemenej podarený výkon, ktorým si vyslúžil nomináciu na Oscara (1959), predviedol po boku Sidneyho Poitiera v protirasistickom filme The Defiant Ones (Útek v reťaziach, 1958). Medzinárodnú popularitu Curtisovi vyniesla legendárna komédia Some Like It Hot (Niekto to rád horúce, 1959). Vo svojej životnej úlohe stvárnil saxofonistu Joea, ktorý v ženskom preoblečení uteká so svojím partnerom v podaní Jacka Lemmona pred mafiou a behom angažmán v dievčenskom orchestri sa zamiluje do krásnej speváčky Sugar, ktorú si zahrala hviezdna Marilyn Monroeová. Obdobné komické typy bláznivým milovníkov stvárnil herec napríklad i v snímkach Operation Petticoat (Operácia spodnička, 1959), 40 Pounds of Trouble (40 libier ťažkostí, 1962) alebo The Great Race (Veľké preteky, 1965).

 

Obsadzovaný Curtis sa objavil aj vo vážnejších úlohách. V horore Rosemary's Baby (Rosemary má dieťatko, 1968) režiséra Romana Polanského hral po boku Mie Farrowovej. Diváci ho mohli vidieť aj v adaptácii románu Agathy Christie The Mirror Crack'd (Rozbité zrkadlo, 1980) či v akčnej dráme The Immortals (Nesmrteľní, 1995). Spolu s Rogerom Moorom sa objavili v úspešnom dobrodružnom televíznom seriáli Persuaders! (1971).

 

Súkromný život obľúbeného umelca bol rovnako pestrý ako jeho filmová kariéra. Ženil sa dokopy šesťkrát. S prvou manželkou mal dcéru Jamie-Lee, neskôr známu herečku. V otcových stopách išli aj ďalšie dve dcéry, Kelly a Allegra. Hercov syn Nicolas zomrel v roku 1994 na predávkovanie drogami.

 

V zrelom veku sa prejavil Curtisov výtvarný talent, keď sa stal úspešným maliarom. Jeden z jeho obrazov visí v Metropolitnom múzeu v New Yorku. O hollywoodskom veteránovi sa traduje, že odmietal prijímať úlohy odrážajúce jeho fyzický vek. "Stále vyzerám skvelo a ženy sa za mnou otáčajú. A to mi robí dobre. Možno to znie egoisticky, ale ja egoistom nie som. Som iba šťastný, že ma ženy ešte vždy majú rady," povedal o sebe v neskoršom veku.

Tony Curtis zomrel 29. septembra 2010 v spánku na zástavu srdca vo svojom dome v Hendersone v americkej Nevade.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies