Hollywood má problém: Irán ho chce zažalovať za film Argo

NETKY.SK • 12 Marec 2013, 13:33 • 2 min
Hollywood má problém: Irán ho chce zažalovať za film Argo

TEHERÁN - Iránske úrady plánujú podať žalobu na Hollywood v súvislosti s oscarovým filmom Argo o záchrane šiestich Američanov zadržiavaných v Iráne v roku 1979.

slovakia

left justify in out

Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na iránske médiá. Podľa ich informácií už v súvislosti s pripravovanou žalobou pricestovala do Teheránu francúzska právnička Isabelle Coutantová-Peyreová, ktorá medziinými zastupuje venezuelského teroristu Ilicha Ramíreza Sáncheza, známeho pod prezývkou Carlos alebo Šakal. 

Iránski predstavitelia údajne rokujú s Coutantovou-Peyreovou o podobe žaloby a o tom, akému súdu bude predložená. Úrady v Teheráne sú presvedčené, že psychologický thriller režiséra Bena Afflecka, ocenený tohtoročným Oscarom v kategórii najlepší film, vykresľuje nepravdivý obraz Iránu. 

Rozhodnutie o podaní žaloby voči Hollywoodu padlo, keď si na neverejnej projekcii, ktorá sa konala v pondelok večer v Teheráne, pozrela snímku skupina iránskych kultúrnych činiteľov a filmových kritikov. 

Bezprostredne po udelení Oscara islamská republika film Argo odmietla ako reklamu na CIA a protiiránsku propagandu. Thriller sa v Iráne neobjavil v distribučnej sieti kín, ale tisíce ľudí ho videli na pirátskych kópiách DVD dostupných na čiernom trhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona