Hollandova popularita u Francúzov prudko vzrástla: Ide o efekt Charlie Hebdo

NETKY.SK • 19 Január 2015, 10:47 • 2 min
Hollandova popularita u Francúzov prudko vzrástla: Ide o efekt Charlie Hebdo

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande zaznamenal v prieskumoch verejnej mienky veľký nárast popularity, ktorá z rekordnej nízkej podpory, 19 percent v decembri 2014, vystrelila o 21 bodov - na 40 percent. Vyplýva to z prieskumu inštitútu Ifop-Fiducial pre časopis Paris Match a stanicu Sud Radio, ktorého výsledky zverejnili vo Francúzsku práve dnes.

slovakia

left justify in out

Riaditeľ inštitútu Frédéric Dabi spresnil, že Ifop-Fiducial ešte nikdy nezaregistroval taký veľký nárast popularity. Podľa prieskumu počet priaznivcov stúpol aj premiérovi Manuelovi Vallsovi, ale i ministrovi vnútra Bernardovi Cazeneuvovi. Podľa Dabiho názoru vo všetkých troch prípadoch rozhodujúcu rolu v náraste popularity zohrával spôsob, akým títo traja politici manažovali krízu, ktorá vo francúzskej spoločnosti nastala po islamistických atentátoch v Parížskej oblasti so 17 obeťami na životoch. 
      

Aj vzhľadom na tieto skutočnosti sociológovia hovoria o "efekte Charlie Hebdo" - podľa názvu satirického týždenníka, ktorého redakcia v Paríži sa 7. januára stala prvým terčom útokov. Prieskum verejnej mienky sa uskutočnil v týždni po 11. januári, keď sa v Paríži z iniciatívy vedenia krajiny uskutočnila mohutná demonštrácia na pamiatku 17 obetí islamistických útokov a na obranu hodnôt, ku ktorým sa hlási Francúzska republika.
      

Hollande bol až doteraz najmenej populárnym prezidentom v dejinách V. republiky. Súčasný razantný nárast popularity je porovnateľný len s prípadom Francoisa Mitterranda, ktorému po začatí vojny v Perzskom zálive stúpla obľúbenosť u občanov o 19 percent. Tento zisk zaznamenali prieskumy na jar, už v lete toho istého roka sa Mitterrandova obľúbenosť vrátila na pôvodnú úroveň, upozornili dnes francúzske médiá.
      

Naposledy Hollande zaznamenal nárast popularity vo februári 2013, keď do bojov malijskej armády s islamistami zasiahli francúzske jednotky. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies