Hollandova kandidatúra do volieb 2017 závisí od vývoja nezamestnanosti

NETKY.SK • 5 Február 2015, 14:52 • 2 min
Hollandova kandidatúra do volieb 2017 závisí od vývoja nezamestnanosti

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes vyhlásil, že ohrozenie Francúzska teroristickými útokmi stále nepominulo. Francúzsko naň bude reagovať rázne a v súlade so zákonom.

slovakia

left justify in out

V tejto súvislosti sa zmienil aj o role Francúzska pri riešení vojnových konfliktov v Sýrii a Iraku, o podpore demokratických síl v Sýrii a vládnej armády v Iraku, kde extrémistická organizácia Islamský štát (IS) kontroluje rozsiahle časti ich území. Podľa francúzskych médií zmienkou o IS upozornil Hollande na spojitosť medzi vnútorným a vonkajším ohrozením Francúzska.
     

Hollande vyzval svetové spoločenstvo, aby "robilo svoju prácu, plnilo si svoje povinnosti v oblastiach vojenských konfliktov". "Francúzsko nemôže byť jedinou mocnosťou na svete, ktorá koná," vyhlásil. Upozornil, že na globálnu hrozbu je nutná "globálna odpoveď".
     

Uviedol to na úvod tlačovej konferencie, na ktorej sa dnes v Paríži zúčastnili stovky novinárov. Hollande sa na jej začiatku vrátil k nedávnym atentátom v Paríži, ktoré si vyžiadali 17 obetí na životoch, a vyzdvihol reakciu francúzskych občanov na ne a ich zjednotenie sa na obranu princípov Francúzskej republiky. Vyhlásil, že by chcel, aby "duch jednoty" pretrval.  
     

Vyhlásil tiež, že vo Francúzsku treba klásť dôraz na sekularizmus, ktorý je "zárukou pred každou neznášanlivosťou". Charakterizoval ho ako podmienku spolužitia; znamená podľa neho aj "úctu k náboženstvám, dialóg kultúr, nie ich ignorovanie". Dodal, že sekularizmus je potrebný pre "súdržnosť štátu" a uviedol, že sa mu treba učiť od základnej školy. 
     

Na stretnutí so stovkami novinárov, ktoré bolo v poradí piatym, odkedy sa ujal najvyššej funkcie, Hollande oznámil viacero vnútropolitických iniciatív, ktoré sa týkajú posilnenia bezpečnosti na území Francúzska, vzdelávacieho systému, ale aj zahraničnej politiky.
     

V tejto súvislosti Hollande informoval, že dnes popoludní odcestujú s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou do Kyjeva s novými návrhmi na riešenie konfliktu, ktoré plne rešpektujú územnú celistvosť Ukrajiny. Cieľom ich iniciatívy je predložiť text dohody prijateľný pre všetky zainteresované strany.
     

V Kyjeve sa stretnú s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a v piatok budú v Moskve rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.
     

Hollande na margo vývoja na Donbase upozornil, že "na Ukrajine sme vo vojne", a varoval, že "môže byť totálna". Vyhlásil tiež, že Francúzsko nie je naklonené členstvu Ukrajiny v NATO, čo si francúzski pozorovatelia vysvetľujú ako odkaz ruskému prezidentovi Putinovi, ktorý kategoricky nesúhlasí s rozširovaním aliancie. 
     

Francúzsko sa nezapojí ani do debaty o dodávkach zbraní pre ukrajinskú armádu, spresnil Hollande.
     

Francúzsky prezident sa vyjadril aj k aktuálnej situácii v EÚ, najmä v súvislosti s Gréckom. Uviedol, že akákoľvek dohoda medzi Gréckom a jeho veriteľmi z EÚ o priaznivejších podmienkach splácania dlhu Atén musí rešpektovať predchádzajúce záväzky. Za rolu Francúzska označil nájsť riešenie a prispieť k dosiahnutiu dohody, a to s rešpektom k výsledku nedávnych volieb, ale aj s ohľadom na európske pravidlá a záväzky. Upozornil, že úsporné opatrenia ako také nemôžu byť riešením, a to ani pre Grékov, ani pre EÚ.  
     

Pokiaľ ide o vnútornú politiku, Hollande avizoval nový sociálny dialóg, vyslovil sa aj za posilnenie samosprávnej demokracie a podporu angažovanosti občanov. Za hlavnú úlohu Francúzska označil vytvoriť podmienky, aby každý občan v živote uspel. "Neuznávam komunity. Hovorím, že každý občan republiky má rovnaké práva a rovnaké povinnosti," zdôraznil Hollande.
     

Na tlačovej konferencii sa prezident venoval aj problematike vzdelávania, pričom okrem iného vyhlásil, že znalosť francúzštiny už v materskej škole je bezpodmienečná, je "základom pre život vo Francúzsku". Podľa prezidenta sa treba sústrediť aj na skvalitnenie vzdelávania budúcich učiteľov a zlepšiť v školách počítačovú gramotnosť žiakov i vyučujúcich.
     

Avizoval i vytvorenie národnej agentúry pre ekonomický rozvoj, ktorá ovplyvní aj situáciu v sociálnej oblasti.
     

Pokiaľ ide o prezidentské voľby v roku 2017, Hollande uviedol, že jeho kandidatúra závisí od vývoja krivky nezamestnanosti. Vyhlásil, že ak sa mu nepodarí splniť cieľ, ktorý si stanovil počas predvolebnej kampane, nebude sa uchádzať o znovuzvolenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona