Hollande: Židia sú vo Francúzsku doma, antisemiti nie

NETKY.SK • 24 Február 2015, 09:08 • 2 min
Hollande: Židia sú vo Francúzsku doma, antisemiti nie

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande prisľúbil ochranu a podporu miestnej židovskej komunite, ktorá je najväčšou v Európe. Vyjadrenie odznelo v pondelok večer na prestížnom podujatí Rady francúzskych židovských inštitúcií (CRIF), uviedla dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

"Obyvatelia židovského pôvodu sú vo Francúzsku doma. Tí, čo nemajú v republike miesto, sú antisemiti," vyhlásil Hollande na tradičnej večeri CRIF, hlavnej židovskej organizácie vo Francúzsku. Na tomto podujatí sa každoročne zúčastňujú predstavitelia všetkých hlavných náboženstiev.

 

Šéf Elyzejského paláca tiež odsúdil antisemitizmus a poukázal aj na nárast počtu útokov namierených voči francúzskym židom, ale aj voči miestnym moslimom. Mnohí členovia polmiliónovej francúzskej židovskej komunity sú znepokojení nárastom antisemitizmu v krajine. Viac ako 7000 z nich sa vlani vysťahovalo do Izraela.

 

Približne 10.000 francúzskych vojakov a policajtov v súčasnosti chráni židovské synagógy, ale aj moslimské mešity, školy a kultúrne centrá. Bezpečnostné zložky zostanú na týchto miestach tak dlho, "ako to bude potrebné", zdôraznil Hollande.

 

Na pondelkovej večeri sa odmietli zúčastniť francúzski moslimskí predstavitelia. Rozhorčilo ich vyjadrenie židovského činiteľa, ktorý kritizoval násilnosti páchané mladými moslimami.

Pri januárovom útoku na parížsky supermarket s kóšer tovarom 32-ročný moslim zabil štyroch rukojemníkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies