Hollande žiada opatrenia na ochranu pred hackermi počas volebnej kampane vo Francúzsku

NETKY.SK • 15 Február 2017, 15:11 • 2 min
Hollande žiada opatrenia na ochranu pred hackermi počas volebnej kampane vo Francúzsku

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes požiadal o prijatie "špecifických opatrení" na odvrátenie prípadných počítačových útokov počas kampane pred prezidentskými voľbami vo Francúzsku.

slovakia

left justify in out

Hollandov apel, ktorý zaznel na dnešnom zasadnutí rady obrany štátu, súvisí s podozrením vzneseným voči Rusku, že zasahovalo do volieb amerického prezidenta. Je aj dôsledkom obvinení, ktoré Rusku adresoval štáb jedného z kandidátov prezidentských volieb vo Francúzsku - Emmanuela Macrona.

 

Macron sa stal v uplynulých dňoch terčom "falošných správ" zverejňovaných v ruských štátnych médiách. Jeho volebný tím a hnutie Vpred! (En marche!) čelí tisíckam počítačových útokov.

 

Podľa generálneho tajomníka hnutia Vpred! Richarda Ferranda bol Macron ako bývalý investičný bankár v rukých médiách obvinený, že je agentom "veľkého amerického bankovníckeho systému". Túto správu prevzala aj televízia RT.

 

Do tejto kampane sa podľa neho zapojil aj ruský denník Izvestija. Ten citoval zakladateľa stránky WikiLeaks Juliana Assangea, ktorý vyhlásil, že jeho organizácia má o Macronovi "zaujímavé informácie".

 

Emmanuel Macron už musel vyvracať aj medializované falošné obvinenia o svojej údajnej homosexualite.

 

Ruská televízna stanica RT a spravodajský portál Sputnik, ponúkajúce spravodajstvo aj vo francúzskom jazyku, v utorok dôrazne odmietli obvinenia Macronovho štábu.

 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ich zasa na tlačovej konferencii označil za absurdné. "Nemali sme a ani nemáme v úmysle zasahovať do vnútorných záležitostí iných krajín, osobitne nie do volieb," zdôraznil Peskov, podľa ktorého je zrejmé, že v niektorých krajinách vedú hysterickú kampaň proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

 

Macron ako nezávislý centristický kandidát sa v posledných týždňoch teší nárastu preferencií v prezidentskej kampani. Podľa agentúry Reuters sa tak stal favoritom 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies