Hollande vyzval Turecko na dialóg s Kurdmi a razantnejší postup voči IS

NETKY.SK • 25 August 2015, 13:34 • 2 min
Hollande vyzval Turecko na dialóg s Kurdmi a razantnejší postup voči IS

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes v Paríži vyhlásil, že do hľadania riešenia konfliktu v Sýrii by sa mali zapojiť aj regionálni hráči ako Irán a Saudská Arábia.

slovakia

left justify in out

Okrem toho apeloval na Turecko, aby obnovilo dialóg s vedením kurdskej menšiny v krajine a zintenzívnilo boj s radikálmi z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorá obsadila časti územia Iraku a Sýrie, kde sa dostala až k hraniciam s Tureckom.

 

V pravidelnom výročnom príhovore k veľvyslancom Francúzska v zahraničí Hollande zopakoval svoj názor, že budúcnosť Sýrie nie je spojená s jej súčasným prezidentom Bašárom Asadom.

 

Agentúra Reuters, ktorá dnes o Hollandovom prejave informovala, pripomenula, že Turecko začalo koncom júla s náletmi na pozície ozbrojencov Strany kurdských pracujúcich (PKK) v severnom Iraku a na juhovýchode Turecka, pričom túto svoju operáciu označilo za "synchronizovanú vojnu s terorizmom".

Kritici tejto iniciatívy však Turecko vyzývajú, aby svoje nálety obmedzilo len na pozície IS, keďže kurdské polovojenské oddiely pôsobiace v Sýrii i Iraku ako zatiaľ jediné dokázali zastaviť postup islamistov alebo ich vyhnať z obsadených území.

 

Hollande dnes vo svojom prejave označil IS - o ktorom hovoril ako o Dáiš, čo je arabská skratka vnímaná medzi islamistami skôr pejoratívne - za "najväčšiu hrozbu". Pripomenul, že táto organizácia "ovláda veľké územia a má k dispozícii veľké zdroje prameniace z obchodov rôzneho druhu, pričom vo veľkom verbuje, indoktrinuje a cvičí na zabíjanie".

 

V prejave sa zmienil aj o islamistoch z organizácie Boko Haram, ktorá operuje v Nigérii a priľahlých krajinách.

 

Francúzsky prezident tiež upozornil, že útok, ktorý sa odohral minulý piatok na palube rýchlika Thalys smerujúceho z Amsterdamu do Paríža, "nám ukazuje, že sa musíme pripraviť na ďalšie útoky a musíme sa teda aj chrániť".

 

Hollande opäť vyzdvihol odvahu cestujúcich, ktorí zastavili ozbrojeného útočníka a zabránili tak veľkému masakru. Uviedol, že v snahe posilniť bezpečnosť vnútri krajiny sa vo Francúzsku začala operácia pod kódovým názvom Sentinelle, ktorá spočíva v posilnení policajných hliadok o príslušníkov armády. Hollande sa súčasne vyslovil za posilnenie bezpečnosti aj mimo hraníc Francúzska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies