Hollande upozornil na pravidlá, minister obrany bude v prípade úspešných volieb musieť odstúpiť

NETKY.SK • 19 Október 2015, 10:46 • 2 min
Hollande upozornil na pravidlá, minister obrany bude v prípade úspešných volieb musieť odstúpiť

PARÍŽ - Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian sa bude musieť vzdať ministerskej funkcie, ak v decembri vyhrá v regionálnych voľbách v Bretónsku. Uviedol to dnes francúzsky prezident Francois Hollande.

slovakia

left justify in out

Le Drian "je kandidátom a ja som mu dovolil, aby bol kandidátom i ministrom obrany," uviedol dnes Hollande pre rozhlasovú stanicu RTL. Súčasne upozornil, že ak bude Le Drian zvolený, "pozná pravidlo" o zákaze kumulovania politických funkcií, ktoré presadil práve prezident. Hollande týmto výrokom reagoval na špekulácie niektorých politických komentátorov, podľa ktorých by Le Drian mohol prípade zastávať funkciu ministra i šéfa regionálnej samosprávy v Bretónsku.


Do Le Driana, ktorý sa teší relatívnej vysokej popularite, vkladajú socialisti v Bretónsku veľké nádeje. "Bez Le Driana nevyhráme," tvrdia. Socialistická strana má pritom šancu na víťazstvo vo voľbách práve v Bretónsku a ešte v dvoch ďalších regiónoch: vo volebnom obvode Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées a v obvode Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes. Ak sa ľavici v Bretónsku podarí vyhrať regionálne voľby, Hollande príde o jedného z najvplyvnejších ministrov, napísal dnes denník Le Monde. Jean-Yves Le Drian totiž koordinuje francúzsku operáciu v Saheli i misie v Iraku a Sýrii. Rozhoduje aj o významných kontraktoch v zbrojárstve - napríklad takých, ako je predaj lietadiel typu Rafale Egyptu.


Pravicoví republikáni exprezidenta Nicolasa Sarkozyho kritizujú Le Driana za "miešanie žánrov", lebo "za takýchto okolností nemožno byť súčasne ministrom obrany a kandidátom regionálnych volieb". "Alebo si z Bretóncov uťahuje, alebo si neuvedomuje zodpovednosť ministra obrany," uviedol na Le Drianovu adresu predseda klubu republikánov Christian Jacob. Pravicová opozícia si súčasne kladie otázku, či socialisti svoju predvolebnú kampaň nefinancujú čiastočne aj zo štátnej pokladnice, podotkol le Monde.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona