Hollande udelil Gašparovičovi Veľký kríž Čestnej légie

NETKY.SK • 29 Október 2013, 13:07 • 2 min
Hollande udelil Gašparovičovi Veľký kríž Čestnej légie

BRATISLAVA – Prezident Francúzskej republiky François Hollande, ktorý je na oficiálnej návšteve Slovenska, dnes slovenskej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi udelil najvyššie francúzske vyznamenanie – Veľký kríž Čestnej légie. Gašparovič francúzskemu prezidentovi udelil najvyššie štátne vyznamenanie Slovenska – Rad Bieleho dvojkríža I. triedy.

slovakia

left justify in out

Národný rad Čestnej légie je hlavné francúzske štátne vyznamenanie, ktoré založil Napoleon Bonaparte v roku 1802. Národný rad Čestnej légie zahŕňa tri stupne - Rytier, Oficiér a Komandér a dve hodnosti - Veľký oficiér a Veľký kríž. Nositeľom vyznamenia je Milan Rastislav Štefánik aj slovenský diplomat Ján Kubiš. 

Návšteva francúzskeho prezidenta je vôbec prvou v moderných dejinách Slovenskej republiky. "Je to tak trochu symbolické, že prezident Francúzska neprichádza len v rámci 20. výročia vzniku Slovenska, ale aj 95. výročia vzniku Československa, kde Francúzsko zohralo veľmi významnú úlohu," povedal po spoločnom rokovaní s Hollandom Gašparovič. Vyzdvihol, že Francúzsko je pre nás strategickým partnerom, s ktorým chceme rozvíjať spoluprácu v hospodárskej, kultúrnej, školskej i vedeckej oblasti. Minister zahraničných vecí Francúzska Laurent Fabius a šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák dnes podpísali Akčný plán Strategického partnerstva na roky 2013 - 2018. Cieľom plánu je všestranný rozvoj obojstranne prospešnej partnerskej spolupráce medzi oboma krajinami. Prezident Hollande pripomenul, že obe krajiny majú za sebou kus spoločnej histórie nielen z obdobia prvej, ale aj druhej svetovej vojny. Slovensko podľa jeho slov za posledných 20 rokov prešlo veľký kus cesty. "Máte stabilné inštitúcie, máte demokratické zriadenie, máte menovú stabilitu a hospodársku dynamiku," poznamenal Hollande. Slovensko podľa neho vstupovalo do eurozóny vo veľmi problémovom období. "Ale môžem potvrdiť, že za posledný rok a pol sa Slovensko skutočne podieľalo aktívne na riešení problémov v eurozóne," dodal. 

Hollande dnes bude rokovať aj so slovenským premiérom Robertom Ficom. Neskôr sa stretne s predsedom parlamentu Pavlom Paškom a primátorom Bratislavy Milanom Ftáčnikom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona