Hollande sľúbil, že francúzska vláda nájde úspory vo výške 4 miliardy eur

NETKY.SK • 4 Marec 2015, 16:50 • 2 min
Hollande sľúbil, že francúzska vláda nájde úspory vo výške 4 miliardy eur

PARÍŽ - Francúzska vláda nájde v tohoročnom rozpočte "nové úspory" vo výške 4 miliardy eur, aby splnila požiadavky Bruselu. Vyhlásil to dnes prezident Francois Hollande v rozhovore pre noviny Le Parisien, z ktorých cituje agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

"Ak Brusel žiada ďalšie 4 miliardy eur na splnenie našich záväzkov pri znižovaní deficitu verejných financií, nájdeme ich v rámci nových úspor," povedal Hollande pre Le Parisien.
     

Európska komisia (EK) predĺžila minulý týždeň Francúzsku termín na konsolidáciu rozpočtu o dva roky. Vláda v Paríži tak dostala čas na zníženie rozpočtového schodku na povolenú úroveň 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) až v roku 2017, ale pod podmienkou, že prijme ďalšie úsporné opatrenia a bude dodržiavať dohodnuté fiškálne ciele. 
     

Francúzsko musí v apríli predložiť komisii návrh reforiem, ktoré mu pomôžu zredukovať tento rok deficit v rozpočte o 0,5 percentuálneho bodu. Podľa Bruselu opatrenia, ktoré zahŕňa rozpočet na tento rok, nie sú dostačujúce a Paríž musí ušetriť ešte 4 miliardy eur, aby splnil tohtoročný cieľ.
     

Prezident Hollande zároveň sľúbil Francúzom, že aj napriek novým úsporám nebude vláda tento rok ani v rokoch 2016 a 2017 zvyšovať dane a bude tiež pokračovať v postupnom znižovaní firemných poplatkov. Kritizoval tiež veľké firmy, ako je napríklad ropný koncern Total, za to, že sa snažia vyhnúť plateniu daní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona